Videospeler inladen...

Peeters over discussie effectentaks: "Risico dat alles van Zomerakkoord terug op tafel komt"

Komt ie er of komt ie er niet, de effectentaks? De discussie binnen de federale regering blijft duren. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ziet almaar meer problemen. Maar vicepremier Kris Peeters (CD&V) waarschuwt vanavond in "Terzake": "Het Zomerakkoord is een geheel. Wanneer er een probleem komt over een belangrijk stuk, dan loop je het risico dat alles terug op tafel komt."

De effectentaks was in het licht van fiscale rechtvaardigheid een belangrijke verwezenlijking van CD&V afgelopen zomer in het begrotingsakkoord. De taks - van 0,15 procent op effectenrekeningen van boven de 500.000 euro - moet 254 miljoen opleveren aan de staatskas.

Maar over enkele basismodaliteiten van de taks bestaat nog grote verwarring. Zo is het niet duidelijk of de taks op het hele bedrag zal moeten worden betaald, dan wel enkel op het bedrag boven de 500.000 euro. En zullen ook kleine familiebedrijven de taks op hun effecten moeten betalen? De N-VA, de partij van bevoegd minister Van Overtveldt, stelt zich meer en meer vragen over de taks.

En dat is niet naar de zin van CD&V-vicepremier Kris Peeters. "Het Zomerakkoord bevat ongelooflijk veel positieve maatregelen. En dat is een geheel. Wanneer er een probleem komt over een belangrijk stuk, loop je het risico dat alles terug op tafel komt. Dat moet te allen prijze voorkomen worden", aldus Peeters. Een hint naar de hervorming van de vennootschapsbelasting, een stokpaardje van de N-VA in het Zomerakkoord.

Het Zomerakkoord is een indrukwekkende politieke besluitvorming. Daar zitten ook andere dingen in waar andere ministers zouden kunnen zeggen dat ze een beetje met de voeten gaan slepen. Zo werkt het niet.

Kris Peeters, CD&V

Ook aandelen van bakkers geviseerd? Peeters: "Gazettenpraat"

Morgen komt de kwestie aan bod in de ministerraad. "En ik ga ervan uit dat de afspraken rond de effectentaks onverkort zullen worden uitgevoerd", aldus Peeters. Volgens hem wordt er nu veel "onnodige ongerustheid gecreëerd".  "Men zegt dat de aandelen van de bakker nu ook worden geviseerd. Dat is met alle respect gazettenpraat en volledig onjuist."

De CD&V-vicepremier probeert de familiale ondernemingen dan ook gerust te stellen. "Morgen zullen we een definitieve beslissing nemen, met heel veel kennis van zaken en zorg voor familiale ondernemingen. Aandelen kan je inderdaad heel ruim bekijken, maar ik kan u verzekeren dat ik heel veel zorg heb dat die familiale ondernemingen niet geviseerd zullen worden."

Mochten er achteraf toch nog opmerkingen komen van de Raad van State, dan zal de regering die bekijken, aldus Peeters, die naar eigen zeggen "ten stelligste betreurt dat we nu in een situatie van ruzie en onenigheid zitten".

"Ministers zijn toch geen koorknapen?"

Dat het geduld van de CD&V-politici stilaan opraakt, bleek vanmiddag al in het Vlaams Parlement. Daar liet Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits zich geënerveerd uit.  "Ministers zijn toch geen koorknapen? Als je een bepaalde afspraak maakt tijdens het begrotingsconclaaf, zal je er toch voor zorgen dat je weet hoe je die opbrengst gaat halen?"

Meest gelezen