Rusland vernietigt zijn laatste chemische wapens

Rusland heeft vandaag zijn laatste chemische wapens vernietigd. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin bekendgemaakt. Poetin eist dat de Verenigde Staten nu hetzelfde doen, zoals eerder afgesproken.

"Vandaag worden de laatste van de Russische voorraden van chemische wapens vernietigd", verklaarde Poetin. "Zonder fanfare kunnen we zeggen dat dit een historische gebeurtenis is gezien de enorme voorraden aan chemische wapens uit de Sovjet-tijd."  

"Specialisten zeggen dat ze gebruikt kunnen worden om als wat er op Aarde beweegt meerdere keren te vernietigen", stelde hij nog. "Dit is een belangrijke stap naar een veiliger wereld die meer in evenwicht is." Volgens het Russische persbureau Interfax is 39.967 ton chemische wapens vernietigd.   

Poetin eist nu hetzelfde van de Verenigde Staten, zoals overeengekomen in het Verdrag chemische wapens. Dat vedrag behelst een wereldwijd verbod op het gebruik en het in voorraad hebben van chemische wapens. Het werd 13 januari 1993 in Parijs ondertekend en is sinds 29 april 1997 van kracht.  

Meest gelezen