Belga

Tommelein uit kritiek op overheid: "Nieuwe gebouwen zonder zonnepanelen, dat is onaanvaardbaar"  

Naast de bedrijven moet ook de overheid nog veel meer doen om de doelstellingen rond groene energie te halen. Dat zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

Tommelein ontvouwde bij de Septemberverklaring van de Vlaamse regering zijn energieplannen. Het goede nieuws was dat de Vlaamse Energieheffing van 100 naar 9 euro zou dalen.

Maar daarnaast bleef de vraag: wat dan met de investeringen in groene energie? Daarvoor rekent Tommelein vooral op privé-initiatieven deed een oproep aan iedereen om te investeren in zonnepanelen en windturbines.

Tegelijk is Tommelein teleurgesteld in de lokale overheden en overheidsbedrijven. Hij begrijpt niet dat die laatsten nog altijd nieuwe gebouwen bouwen zonder zonnepanelen. 

"Ik ben daar heel zwaar ontgoocheld in", vertelde Tommelein in "De ochtend" op Radio 1. "Nieuwe stelplaatsen van De Lijn, waar geen enkel zonnepaneel op ligt, dat is voor mij onaanvaardbaar. Maar ook grote bouwwerken, bruggen, langs wegen, langs spoorwegbermen, het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal."

"Ik zie de discussie altijd terugkomen: de bedrijven moeten meer doen, de mensen moeten meer doen, de overheid moet meer doen, laten we allemaal samen doen, wat we moeten doen, en dan geraken we er", zegt Tommelein.

Meest gelezen