Tommelein versus oppositie: "De rekening klopt" versus "De rekening klopt niet"

Zal Vlaanderen de doelstellingen voor hernieuwbare energie in 2020 halen ondanks de forse verlaging van de energieheffing? Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) is overtuigd van wel. Maar volgens de oppositie klopt de rekening van Tommelein niet.

"De rekening klopt." Het is een mantra die minister Tommelein meermaals herhaalde tijdens het debat over de Septemberverklaring in het Vlaams Parlement. Ja, de "Turteltaks" daalt van 100 naar 9 euro én tegelijk zal de Vlaamse regering de doelstelling inzake hernieuwbare-energieproductie halen.

"Neen, de rekening klopt niet", klinkt het echter bij oppositiepartij Groen en onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum.  Ze verwijzen daarvoor naar de nota van Tommelein. Daarin staat over het halen van de doelstelling inderdaad letterlijk te lezen: "Desondanks blijft wellicht een tekort geraamd op grootte-orde 1.400 GWh onbestemd".  "Ik heb nog nooit zo zwart op wit gelezen dat een minister de handdoek in de ring gooit", vindt Sanctorum daarover.

Volgens Björn Rzoska van Groen is het cijferwerk van minister Tommelein "broddelwerk". "U komt met een plan dat niet eens doorgerekend is. Dat is een schande voor een minister van Financiën en Begroting. De put waar Vlaanderen voor stond was 9,2 miljard euro.  Denkt u dat mensen geloven dat die grote put zonder enig probleem weg is? Dan heb ik het gevoel dat ik te maken heb met een tita-tovenaar."

Misschien zouden we beter een windmolen zetten op al die wind die u maakt. Dan denk ik dat we de doelstellingen van 2020 onmiddellijk halen.

Björn Rzoska tegen Bart Tommelein

Maar minister van Energie Tommelein bleef herhalen dat zijn rekening wel degelijk klopt. Vanwaar dan het gat van 1.400 gigawattuur? Volgens Tommelein heeft dat te maken met de biomassacentrale van Langerlo, die nog meegerekend is in het energieplan maar er nooit zal komen. "Het onbestemde stukje hangt daarmee samen", aldus de minister. "Als Langerlo doorgaat, dan heb ik een overschot. Maar ik heb liever dat het niet doorgaat."

"Vlaanderen moet tegen 2020 10,34 procent hernieuwbare energie produceren. Omgerekend is dat 25.000 gigawattuur. Zelfs met alle engagementen die genomen zijn, hebben wij 95 procent van de doelstellingen gehaald. Dat gat van 1.400 gigawattuur is inderdaad nog niet toegewezen. We kunnen dat wel als we allemaal onze schouders er tegen zetten. Dat zijn 300 windmolens of 6 miljoen zonnepanelen."

"Als ik moet kiezen tussen 110 procent van de doelstellingen halen mét Langerlo of 95 procent zonder Langerlo, dan kies ik voor 95 procent zonder Langerlo. Maar geen twijfel: ik wil 100 procent halen."

U mag proberen wat u wil, deze rekening klopt. 

Minister van Energie Bart Tommelein

Meest gelezen