AFP or licensors

Trump verwijdert steun-tweets nadat kandidaat in Alabama verkiezingen heeft verloren

De Amerikaanse president Donald Trump heeft meerdere tweets verwijderd nadat kandidaat Luther Strange, die hij initieel steunde, de verkiezingen in Alabama heeft verloren. Dat schrijft BBC News.

“Luther Strange schiet steil omhoog in de polls van Alabama sinds ik hem steun,” schreef  Trump in een ondertussen verwijderde tweet.

In andere gewiste tweets schreef de president: “De heer Strange zal je nooit laten vallen!" En ook: "Stem vandaag voor Big Luther.” De president heeft minstens tien steunberichten voor Strange getweet. Ook waren zowel Trump als Vice-President Mike Pence aanwezig bij verkiezingsbijeenkomsten in Alabama om Strange te steunen.

Hoewel Trump campagne voerde voor Strange, kon hij de man niet redden van een nederlaag tegenover de ultraconservatieve kandidaat Roy Moore. De overwinning van de underdog dinsdag heeft een schokgolf door Washington gestuurd.

Zo veranderde Trump vandaag plots van toon en feliciteerde hij Moore met zijn overwinning. "Voor het eerst gepraat met Roy Moore uit Alamaba. Klinkt als een geweldige man die fantastisch campagne heeft gevoerd. Hij zal helpen bij #MAGA!," aldus Trump, verwijzend naar zijn "Make America Great Again" slogan.

Tweets Trump verdwijnen vaker

De Republikeinse president staat bekend om regelmatig tweets te wissen. Meestal vervangt hij de tweets nadat ze werden gecorrigeerd op spelfouten of andere missers.

Sommigen bekritiseren het verwijderen van zijn eerder verschenen tweets. Ze vinden dat de tweets overheidsdocumenten zijn die bewaard moeten worden als historisch document. 

"Trump in verlegenheid gebracht"

Een insider van het Witte Huis vertelde aan CNN dat de president "in verlegenheid gebracht werd" door het verlies van de heer Strange. 

Winnaar Roy Moore, 70 jaar, is vooral bekend omdat hij twee keer zijn positie heeft verloren in het hooggerechtshof van Alabama. De eerste keer werd hij uit zijn functie gezet omdat hij weigerde om een monument van de tien geboden uit het gerechtsgebouw te laten verwijderen.  Het beeldhouwwerk met christelijke boodschap zou ingaan tegen de scheiding van kerk en staat. De tweede keer omdat hij weigerde het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht toe te staan. 

Alabama heeft al een kwarteeuw geen Democraat meer verkozen voor de senaat.

Meest gelezen