Vorig jaar 22 miljoen euro aan onterechte uitkeringen teruggevorderd

Vorig jaar hebben de ziekenfondsen, het Riziv en de RVA samen meer dan 22 miljoen euro aan onterecht uitbetaalde uitkeringen teruggevorderd. Dat gebeurde dankzij doorgedreven controles en het linken van verschillende databanken.

De uitkeringen gingen naar mensen die er eigenlijk geen recht op hadden. Het gaat vooral om mensen die officieel ziek zijn, maar toch nog bijklussen, al dan niet in het zwart. Zij moesten de uitkering terugbetalen en vaak krijgen ze ook nog een boete voor zwartwerk.

Het was staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open VLD) die vooral de ziekenfondsen opdroeg om de controles op uitkeringsfraude op te drijven. Dat samen met een betere afstelling van de verschillende databanken heeft dus geleid tot een terugvordering van 22,5 miljoen euro.

"Sinds een aantal jaren zijn de databanken van het Riziv (ziekte en invaliditeit), de RVA (arbeidsbemiddeling) en de ziekenfondsen aan elkaar gelinkt en we kunnen ze nu beter gebruiken om misbruik op te sporen", zegt De Backer. "Het Riziv geeft bijvoorbeeld informatie door aan de RVA en zij gaan op hun beurt controleren. Zo kunnen we sneller mensen betrappen." Een groot deel van het teruggevorderde geld is ook al effectief teruggestort.

Fractie van het budget

Cijfers van terugvorderingen van voor 2016 zijn er niet, maar het bedrag dat nu teruggevorderd werd, is alleszins maar een fractie van het totale uitkeringsbudget.

Het Riziv heeft in 2016 8,2 miljard euro uitgegeven aan ziekte- en invaliditeitsuitkeringen. De ziekenfondsen kennen de uitkeringen wel toe en ze bepalen mee de regels errond, maar het budget voor de ziekteuitkeringen zit dus bij het Riziv, het Rijks­in­sti­tuut voor Ziek­te- en In­va­li­di­teits­ver­ze­ke­ring.

Meest gelezen