Ricardo Smit

Wisselvallige zomer voor kusttoerisme

De toeristische sector aan de kust kijkt terug op een wisselvallige zomer. Dat blijkt uit de cijfers van Westtoer. 5,9 miljoen toeristen maakten een daguitstap naar de kust. Een daling van 6% in vergelijking met vorig jaar. Ook het aantal verblijfstoeristen is gedaald. Maar het goede voorjaar maakt veel goed.

Het was aan de kust een typisch Belgische zomer. Afwisselend warm, zonnig, regenachtig. Gemiddeld scheen de zon er 7 uur en 37 minuten per dag. Dat is een pak minder dan tijdens de zomer van 2016. Toen scheen de zon gemiddeld 9 uur per dag. Maar de kust heeft een grote troef: het is er zonniger dan in het binnenland. De zon scheen er tijdens de zomermaanden gemiddeld twee uren meer.

Minder dagtoeristen

Meer zon aan de kust. Dat moet toch een massa volk aantrekken. 5,9 miljoen dagjesmensen lieten zich verleiden. Toch is dat 6% minder dan in de zomer van 2016. Traditioneel zijn de verlengde weekends van 21 juli en 15 augustus de toppers.

Door het wisselvallige weer was het dit jaar geen topzomer. Maar dankzij het goede voorjaar is de balans positief.

Franky De Block, voorzitter van Westtoer

Minder dagjesmensen in juli en augustus, maar dat wordt wel gecompenseerd door het mooie voorjaar. In de eerste acht maanden van dit jaar kreeg de kust 12,7 miljoen dagtoeristen op bezoek. Bijna evenveel als in dezelfde periode vorig jaar (-1%). “Door het wisselvallige weer was het voor de kust dit jaar geen topzomer. Maar dankzij het goede voorjaar is de toeristische balans voor de eerste acht maanden van het jaar duidelijk positief”, zegt Franky De Block, voorzitter van Westtoer.

Minder overnachtingen in vakantiewoningen en campings

Het aantal verblijftoeristen daalde licht deze zomer. Verhuurkantoren noteerden in de zomervakantie 2% minder boekingen van vakantiewoningen. Het aantal overnachtingen daalde eveneens met 2%. Maar opnieuw maakt het warme voorjaar alles goed. In de eerste acht maanden van dit jaar was er een stijging met 3% in overnachtingen.

Er waren ook minder overnachtingen op kortkampeerplaatsen (-4%). Dit toont aan dat van alle logiesvormen de kampeersector het meest weersgevoelig is.

Meer buitenlandse gasten in de hotels

Hotels registreerden deze zomer 2% minder overnachtingen. Maar met het voorjaar erbij noteert de hotelsector wel een stijging van 5%. Na de daling vorig jaar vinden de buitenlandse toeristen opnieuw terug de weg naar de kusthotels (+5% tijdens de zomermaanden).

Attracties en musea als alternatief

De attracties en musea aan de kust beleefden een goed zomerseizoen (+1%). Door het typisch Belgische zomerweer zochten de toeristen naar alternatieven voor het strand. De attracties deden het vooral in augustus heel goed.

Dankzij een uniek aanbod met de zee als decor blijft de kust ook bij wisselvallig weer een zomerse topbestemming.

Franky De Block, voorzitter van Westtoer

Toppers zijn Fort Napoleon in Oostende, dat dubbel zo veel bezoekers mocht verwelkomen als in de zomer van 2016, het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde-Oostduinkerke (bijna drie keer zoveel bezoekers) en de pas heropende Mercator in Oostende. “Dit bewijst de troeven van de kust”, zegt Franky De Block. “Dankzij een uniek aanbod met de zee als decor blijft de kust ook bij wisselvallig weer een zomerse topbestemming, zowel voor een daguitstap als voor een langer verblijf.”

Meest gelezen