Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Sfeer brexitgesprekken veel constructiever, maar grote struikelblokken blijven"

De toespraak van de Britse premier Theresa May in Firenze heeft blijkbaar de sfeer bij de brexitonderhandelingen wat verbeterd. Beide toponderhandelaars lijken wat nader tot elkaar te komen, maar "we zijn er nog niet", klonk het.

De Britse minister voor Brexit David Davis en Michel Barnier, de onderhandelaar van de Europese Unie, verwezen in hun persconferentie in Brussel duidelijk naar de impact van de speech van May in Firenze. De sfeer is nu blijkbaar constructiever en er is in de voorbije dagen vooruitgang geboekt, aldus Davis en Barnier.

Beiden wezen echter ook op fundamentele meningsverschillen en daarbij dook de rol van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg op. De Britten willen nog altijd niet weten van de rol van dat hof en voor de overblijvende EU-lidstaten (de EU27) blijft dat cruciaal om de recht van burgers te vrijwaren, ook al implementeert Londen de EU-wetgeving in zijn eigen wetteksten.

Ook over de belofte van premier May of de financiële verplichtingen tegenover de EU27 te respecteren tot 2020 is er niet veel duidelijkheid. Geen EU-lidstaat zal tot dan meer moeten betalen of minder geld krijgen, beloofde ze, maar over wat er daarna gebeurt, is er geen duidelijkheid.

Veel aandacht ging er ook naar misschien wel het belangrijkste struikelblok: wat met Noord-Ierland en de Ierse Republiek? Veel meer dan dat zowel Davis als Barnier het beste willen voor de inwoners van beide gebiedsdelen en de vredesakkoorden van Goede Vrijdag willen handhaven, was daar niet veel over te vertellen.

Er is een dynamiek, maar we zijn er dus nog niet, zo kunnen de beide speeches vandaag samengevat worden.

Meest gelezen