Oud-bedrijfsleider getuigt over sollicitaties: "U wilt kinderen? Dan ga ik niets met u kunnen doen"

Het mag niet, maar het gebeurt wel: aan vrouwen die solliciteren vragen of ze van plan zijn om zwanger te worden. Een oud-bedrijfsleider getuigde erover in "De inspecteur" op Radio 2. "Het was niet elegant van mij, maar ik antwoordde: dan kan ik niets met u doen."

"Als bedrijsleider was ik op zoek naar een rechterhand, een adjunct. Een van de kandidaten was een vrouw van 30 die kwam van een multinational en die al veel ervaring had. Zij kwam als beste uit de selectie", vertelt de oud-bedrijfsleider.

"Ze had een vriend en ging trouwen. Ik vroeg haar of ze kinderen wilde. Ja, zei ze, 3 kinderen. Het was niet elegant van mij, maar ik antwoordde: dan kan ik niets met u doen. Ze was verbaasd en ik begreep haar reactie, maar ik zei haar: als je voor zo'n functie kiest, dan kan ik u geen 3-4-5 maanden missen in een jaar. Het is te veel verantwoordelijkheid. Ik kan u ook niet vervangen door een interim."

"Die vrouw is kwaad weggegaan. Voor mij was dat ook een domper, want zij was de beste kandidaat en ik moest herbeginnen met mijn selectie. Dat zijn moeilijke situaties. Ofwel heb je opvang voor de kinderen, ofwel is er een probleem, want als je 4-5 maanden afwezig bent, dan ben je niet vervangbaar. Als bedrijfsleider moet je ook denken aan de toekomst van het bedrijf."

"Dit is gewoon discriminatie"

"De vraag stellen is echt een no-go", reageert Ann Vermorgen, nationaal secretaris van vakbond ACV en voorzitter van de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen), waarin werknemers en werkgevers overleggen. "Dat is gewoon discriminerend. Men mag de vraag niet stellen en men moet er ook niet op antwoorden."

"De enige situatie die ik mij kan indenken waarin het wel zou kunnen, is als er gevaar zou zijn voor het ongeboren kind in de functie, denk aan werk in een labo bijvoorbeeld", vult Vermorgen aan. De SERV ondersteunt mee de nieuwe campagne "Het is gauw gebeurd" om deze en andere vormen van discriminatie aan te kaarten.

Wat kan je doen? "Je hebt vertrouwenspersonen op een aantal werkplaatsen en je kan zeker ook een klacht indienen bij het Meldpunt Toezicht en Handhaving, bij een meldpunt van de vakbond, of bij Unia", zegt Vermorgen. Meer informatie daarover vind je op de website van Radio 2.

Meest gelezen