This content is subject to copyright.

22-jarige man riskeert 30 maanden cel met uitstel voor "sexting"

Een 22-jarige man die naaktfoto’s van verschillende minderjarige meisjes doorstuurde, riskeert een celstraf van 30 maanden cel met uitstel onder voorwaarden. Het parket vervolgt de man voor aanranding van de eerbaarheid met geweld op personen jonger dan 16 jaar, aanzetten tot ontucht, en bezit en verspreiding van kinderporno. Volgens zijn advocate ging het om "sexting" tussen tieners en is er geen sprake van strafbare feiten. 

De zaak kwam in maart 2014 aan het licht na de zelfmoordpoging van een meisje waarmee de toen 18-jarige jongen foto’s mee had uitgewisseld. Volgens haar familie wilde ze uit het leven stappen, omdat er naaktfoto’s van haar verspreid waren naar haar vrienden en kennissen. Uit het daaropvolgende onderzoek bleek een jongeman uit Essene (Affligem) foto’s van haar en vijf andere minderjarige meisjes te hebben gekregen via de foto-app Snapchat en die foto’s te hebben verspreid naar vrienden.

Volgens het parket verkreeg de beklaagde de foto’s door de jonge meisjes moreel onder druk te zetten. "Het is door dit soort feiten dat jonge meisjes de voorpagina’s halen met wanhoopsdaden", sprak de openbaar aanklager. "De beklaagde dreigde ermee de relatie met zijn slachtoffers stop te zetten indien ze geen foto’s stuurden. Die foto’s gingen uiteindelijk een eigen leven leiden en belandden zo bij vrienden en kennissen van die meisjes." 

Openbaar Ministerie: "Jongen beseft niet welke impact hij gehad heeft"

Volgens het Openbaar Ministerie beseft de jongeman niet welke impact zijn daden hebben gehad op het leven van zijn slachtoffers. "Een van de meisjes ondernam een zelfmoordpoging, miste een volledig schooljaar en moest uiteindelijk veranderen van school." De advocate van dat meisje was het daar volledig mee eens. "Tijdens zijn eerste verhoor verklaarde hij dat hij spijt had en het niet meer ging doen, maar maanden later bleek dat hij nadien nog naaktfoto’s verspreidde via Facebook!" zei meester Katelijne Van Bellingen. 

Advocaat verdediging: "Dit gaat niet om een pervert van 40-50 jaar die zich voordoet als tiener"

De verdediging is van mening dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd en vraagt de vrijspraak. "Mijn cliënt was net 18 op het moment van de feiten", sprak de advocate. "Hij was al tweemaal blijven zitten en zocht contact met meisjes uit zijn leeftijdsgroep. Dit gaat niet om een pervert van 40-50 jaar die zich voordoet als tiener. Studies hebben aangetoond dat 20 tot 25% van de jongeren zich bezighoudt met sexting. Er is ook geen sprake geweest van geweld of bedreigingen, want het ging hier om het wederzijds uitwisselen van foto’s. De man heeft tot op vandaag nog altijd contact met vijf van die zes meisjes. Ze deden allemaal maar al te graag mee met het doorsturen van die foto’s."

Meest gelezen