STG/Alyson P./Reporters

Hoe zit dat juist? 3 vragen over flexi-jobs

Het Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat er geen sprake is van discriminatie bij flexi-jobs. Maar wat zijn flexi-jobs precies? En waarom zijn ze omstreden?

Wat zijn flexi-jobs?

Wie wil bijklussen en bijverdienen in de horeca (voorlopig enkel in die sector), kan dat sinds december 2015 doen met een flexi-job. Een voorwaarde is wel dat je al minstens voor viervijfde werkt bij een andere werkgever. Het moet dus echt gaan om een bijverdienste. Een andere voorwaarde is dat je minimaal 9,88 euro per uur moet krijgen.

Als werknemer betaal je geen belastingen en geen sociale bijdragen op het geld dat je verdient met je flexi-job. De werkgever betaalt een verlaagd tarief van 25 procent sociale bijdragen. Het idee achter het systeem is flexibele arbeid mogelijk maken en zwartwerk tegengaan.

De regering-Michel heeft afgesproken om het systeem van de flexi-jobs uit te breiden vanaf januari 2018. Het wordt dan ook mogelijk in de handel, bijvoorbeeld bij slagers, bakkers, kappers, winkels en warenhuizen.  En het wordt ook mogelijk voor gepensioneerden om bij te klussen.

Hoeveel mensen werken er in het systeem?

Volgens Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open VLD) gaat het om 25.000 mensen (cijfer van eind juli), met 15 miljoen extra aan sociale bijdragen op jobs die vroeger niet bestonden of in het zwart werden uitbetaald.

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) benadrukt wel dat de toename van de werkgelegenheid in de horeca voor minder dan de helft te danken is aan flexi-jobs. En dat ze maar een heel beperkt deel uitmaken van de totale werkgelegenheid in de horeca.

Waarom zijn flexi-jobs omstreden?

De vakbonden zijn tegenstanders van de flexi-jobs en zijn naar het Grondwettelijk Hof gestapt omdat er volgens hen sprake is van discriminatie tussen "flexi-jobbers" en gewone werknemers. De flexi-jobbers werken aan andere loon- en arbeidsvoorwaarden, ze dragen weinig bij aan de sociale zekerheid, zorgen niet voor bijkomende tewerkstelling (omdat het bij-jobs zijn) en ze krijgen geen werkzekerheid.

De vakbonden vrezen dat flexi-jobs stelselmatig gewone jobs zullen verdringen, zeker met de uitbreiding naar andere sectoren die eraan zit te komen, en ze vrezen ook dat de sociale zekerheid minder gefinancierd zal worden.

Meest gelezen