Belga

Agenten die instaan voor repatriëring vluchtelingen op Zaventem leggen werk neer

De agenten van de luchtvaartpolitie die instaan voor de repatriëring van vluchtelingen op Brussels Airport, hebben vanmorgen spontaan het werk neergelegd uit protest tegen de werkomstandigheden. Dat meldt vakbondsman Vincent Houssin (VSOA). De vakbonden zijn volgens Houssin al jaren vragende partij voor een beter personeelsbeleid voor deze dienst en voor bijkomend personeel voor de grenscontroles waar deze agenten van afhangen.

Het protest van de agenten heeft betrekking op de onregelmatige prestaties waardoor ze tijdens repatriëringen naar buitenlandse bestemmingen soms nachten na mekaar nauwelijks kunnen slapen.
Er is ook ongenoegen omdat er gesnoeid is in het budget dat ze toegewezen krijgen om tijdens een dergelijke operatie bijvoorbeeld in eten te voorzien.

Het ongenoegen over de onregelmatige prestaties slepen volgens Houssin al lang aan. "Ze zijn een gevolg van een slecht HRM-beleid binnen de betrokken politiedienst op luchthavenniveau waarbij onvoldoende rekening gehouden wordt met het welzijn van de mensen. Een tijd terug zijn nog een aantal verlofaanvragen geweigerd omdat er onvoldoende volk aanwezig was."

"De problemen zijn vooral een gevolg van personeelstekort en dus een
verantwoordelijkheid van Binnenlandse Zaken. Bij de grenscontroles alleen al er zijn er minstens 20 mensen te kort. Op Schiphol in Nederland bijvoorbeeld zijn er in totaal 1.600 agenten actief en komen er binnenkort nog eens 500 bij, terwijl Brussels Airport het moet doen met 450", aldus Houssin.

Meest gelezen