Videospeler inladen...

Belgocontrol schorst luchtverkeersleider die doodsbedreigingen zou geuit hebben tegen managers 

Belgocontrol heeft een luchtverkeersleider geschorst omdat er een onderzoek tegen de man loopt. Uit gerechtelijke bronnen heeft onze redactie vernomen dat de luchtverkeersleider enkele managers bij Belgocontrol met de dood zou hebben bedreigd. 

Het is al sinds vorig jaar dat het rommelt bij Belgocontrol, de instelling die het luchtverkeer boven ons land controleert. Vorige maand kreeg een van de luchtverkeersleiders het blijkbaar op zijn heupen. Hij uitte zijn ongenoegen over de werkomstandigheden door uit te halen naar enkele managers. Hij zou hen verbaal bedreigd hebben, zelfs met doodsbedreigingen. 

Welke gevolgen heeft dat nu voor de luchtverkeersleider?

De luchtverkeersleider is een dertiger die al tien jaar voor Belgocontrol werkt. Er is een klacht met burgelijke partijstelling tegen hem ingediend voor mondelinge bedreigingen en bedreigingen met gebaren. Het uiten van mondelinge bedreigingen wordt het zwaarste bestraft, daarvoor riskeert de luchtverkeersleider tot 5 jaar cel.  De man is nu geschorst voor de duur van het gerechtelijk onderzoek. Die schorsing is er ook om veiligheidsoverwegingen. Tenslotte moeten luchtverkeersleiders dagelijks instaan voor de veiligheid van de vele passagiers in de vliegtuigen. 

Zijn er ook gevolgen voor de werking van de Belgocontrol? "Wij doen er alles aan op korte termijn de betrokkene te vervangen, zodat de dienstverlening gegarandeerd kan worden", heeft Dominique Dehaene, woordvoerder van Belgocontrol, in "De Ochtend" benadrukt.

Meest gelezen