Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Belastinghervorming na debacle rond Obamacare cruciaal voor Trump"

Amerikaans president Donald Trump heeft gisterenavond zijn belastinghervorming voorgesteld. Een ambitieus voorstel, maar volgens Amerikacorrespondent Björn Soenens worden vooral rijkere Amerikanen er nóg beter van. "In het Congres heeft Trump aan de steun van zijn eigen partij niet genoeg om dit erdoor te krijgen."

"Trump zelf kondigde zijn plan aan als "uitzonderlijk", "uniek voor een generatie" en "goed voor álle Amerikanen"", zegt Soenens, die Trumps toespraak in Indiana gevolgd heeft. "Maar het viel me op dat hij vooral veel niét heeft gezegd of verduidelijkt."

"Effectief: in het voorstel zitten enorme belastingverlagingen die bedrijven concurrentiëler moeten maken en de jobs moeten opleveren die Trump zo graag wil. Nu zijn de bedrijfsbelastingen in de VS bij de hoogste van de westerse wereld. Voor de particulieren stelt Trump nieuwe belastingkortingen voor, onder meer voor gezinnen met kinderen. Een gemiddeld middenklassegezin zal per jaar 1.000 dollar meer overhouden. Maar in het totaalpakket zitten vooral cadautjes voor de rijkere Amerikanen. Topinkomens worden minder belast. Dat zal de Amerikaanse schatkist geld kosten, en wie gaat dat betalen? Niemand weet het."

Trumps belastingsplan levert vooral cadeautjes op voor Amerikanen die al veel hebben.

Wat is de kans op slagen?

Na de soap rond de afvoering van Obamacare (die er niet meteen lijkt te komen, hoewel het een speerpunt was tijdens Trumps campagne), wil Trump alles op alles zetten voor zijn belastingplan. "Vergis je niet: hier hangt veel vanaf voor de rest van zijn presidentschap. Trump wil dit absoluut laten slagen, en laat geen kans onbenut om te benadrukken dat zijn plan goed is voor alle Amerikanen. De veranderingen voor bedrijven moeten de jobmachine doen aanslaan. En een belastinghervorming moet vooral aantonen dat de Republikeinse partij grote hervormingen wél tot een goed einde kunnen brengen."

Trump moet enkele Democraten overtuigen om dit plan erdoor te krijgen, en die zijn bijzonder kritisch.

Binnen zijn eigen partij heerst er eensgezindheid over dit voorstel, maar Trump zal ook enkele Democraten moeten overtuigen. "Hij heeft een meerderheid van 60 stemmen op 100 nodig, en die heeft hij voorlopig niet. De Democraten tonen zich héél kritisch: ze vrezen dat de belastingkortingen betaald zullen worden door forse besparingen op allerlei sociale programma's", aldus Soenens. "Hier zal nog een aardig politiek robbertje over gevochten worden. Voor de lente van volgend jaar komt dit er sowieso niet."

Meest gelezen