Californië verhuist presidentiële voorverkiezing naar Super Tuesday

Gouverneur Jerry Brown van Californië heeft een wet ondertekend om in 2020 de voorverkiezingen voor het Witte Huis te verschuiven van juni naar begin maart, op Super Tuesday.

Californië, de meest bevolkte staat van de VS en dus met het meeste aantal afgevaardigden op de partijconventies, voelt zich benadeeld in de slag om het Witte Huis. Met primaries pas in juni is de genomineerde van elke partij al virtueel bekend, zodat gaan stemmen vrij zinloos is. Bovendien zou de staat via de verhuis een invloed kunnen uitoefenen op de hele gang van zaken, ook wat de inhoud van de campagne betreft.

In 2008 hield Californië al in februari voorverkiezingen. Bij de Democraten won Hillary Clinton, maar uiteindelijk sleepte Barack Obama de nominatie in de wacht.

Er is echter een schaduwzijde aan een nieuwe verhuizing. De staat kreeg van de Democratische partij extra afgevaardigden voor het vorig jaar laat organiseren van primaries en kan die mogelijk weer verliezen.

Californië wil in geen geval de staten Iowa, New Hampshire, Nevada en South Carolina voor de borst stoten. Zij mogen de spits blijven afbijten van het voorverkiezingscircus.

Tijdens de voorverkiezingen proberen kandidaten bij hun eigen achterban aan het langste eind te trekken door zoveel mogelijk afgevaardigden van elke staat op de Conventie van hun partij achter zich te krijgen.

Meest gelezen