Aantal Belgische miljonairs vorig jaar met 5 procent gestegen tot ruim 114.000

Vorig jaar waren er in ons land ruim 114.000 dollarmiljonairs, een stijging met 5 procent tegenover 2015. Dat blijkt uit cijfers van Capgemini, een internationaal studiebureau. Op de wereldranglijst komt België daarmee op de 26e plaats.  

Ter vergelijking: het Belgische bnp (bruto nationaal product, de waarde van alle geproduceerde goederen en diensten) groeide in 2016 met 1,2 procent.

Om als miljonair meegerekend te worden, moet je 1 miljoen dollar (850.000 euro) hebben aan "investeerbaar vermogen". Het huis waarin je woont en je bezittingen tellen dus niet mee. Het aantal dollarmiljonairs groeide wereldwijd met 7,5 procent tot 16,5 miljoen personen. De procentuele stijging is het grootst in Rusland (plus 20 procent), voor Nederland, Zweden en Noorwegen.

In totale aantallen zijn er de meeste miljonairs in de VS (4,8 miljoen), voor Japan (2,9 miljoen), Duitsland (1,3 miljoen) en China (1,1 miljoen). De allerrijksten, diegenen die meer dan 30 miljoen dollar bezitten, doen het overigens nog iets beter dan de "gewone" miljonairs. Hun aantal is met 8,3 procent gestegen en hun gezamenlijke vermogen met 9,2 procent.

Hoewel de allerrijksten maar 1 procent uitmaken van het totale aantal miljonairs zijn ze goed voor 34,5 van het vermogen. Capgemini schat dat in de komende jaren het vermogen van de miljonairs gemiddeld met 5,9 procent zal toenemen.

Meest gelezen