China wil alle Noord-Koreaanse bedrijven op zijn grondgebied sluiten

Begin januari moet alle Noord-Koreaanse economische activiteit in de Volksrepubliek gesloten zijn. Dat past in VN-sancties, maar tegelijk is het geduld van de Chinese leiders met hun Noord-Koreaanse "kameraden" op.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Op 11 september keurde de VN-Veiligheidsraad unaniem -dus ook China- een nieuw pakket van sancties tegen het communistische regime in Noord-Korea goed. Daardoor werden de zwaarste sancties ooit genomen. De uitvoer van Noord-Koreaans textiel en kleding -erg belangrijk- werd opgeschort en China wil voortaan ook de levering van olie aan Noord-Korea beperken.

Ten laatste begin januari moeten ook alle Noord-Koreaanse bedrijven die in China actief zijn, sluiten. Dat geldt overigens ook voor de joint ventures tussen Noord-Korea en Chinese bedrijven.

Eerder dit jaar had China ook al de aankoop van Noord-Koreaanse steenkool en vis en schaaldieren uit dat land aan banden gelegd. Omdat China de belangrijkste handelspartner van Noord-Korea is, gaat Pyongyang dat voelen. Dat is ook de bedoeling van de sancties: de inkomsten van de Noord-Koreaanse partij-elite aan banden leggen. Het gaat om strafmaatregelen voor de Noord-Koreaanse raket- en kernbomtesten die ingaan tegen eerdere internationale afspraken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het botert niet meer tussen China en Noord-Korea

China probeert al jaren Noord-Korea te verleiden tot economische liberalisering, maar dat wil niet echt vlotten. Dat de Volksrepubliek diplomatieke en economische sterke banden heeft uitgebouwd met het veel succesvollere Zuid-Korea, viel in Pyongyang al fors tegen.

De voorbije crisis legt echter nog meer spanningen bloot. Er was de moord in Maleisië op de door China beschermde halfbroer van de Noord-Koreaanse leider en bovendien heeft Noord-Korea een aantal testen uitgevoerd op "speciale dagen" in Peking en dat wordt beschouwd als een provocatie voor de Chinese president Xi Jinping. Dat Pyongyang onlangs een kernproef uitvoerde uitgerekend op het ogenblik dat China gastland was van de BRICS-top (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) is in Peking erg slecht gevallen.

Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA viel onlangs zwaar uit naar de People's Daily en The Global Times, twee instrumenten van de Chinese communistische partij, die toch kritiek hadden geuit op Pyongyang. KCNA verweet die media dat ze "de kant van de VS gekozen hadden en een einde wilden maken aan de vriendschap met Noord-Korea". Het persbureau dat de spreekbuis is van het Noord-Koreaanse regime nam de termen "absurde en roekeloze opmerkingen" evenals "onwetende politici" in China. Dat laatste land vreest natuurlijk de zware gevolgen van een eventuele oorlog in Korea, maar evenzeer een sterkere Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio als de huidige crisis blijft escaleren.

 

Meest gelezen