De Lijn rondt kaap van half miljoen Mobib-kaarten

Al 502.000 abonnees van De Lijn reizen met een Mobib-kaart, de opvolger van de kartonnen abonnementen. Dat meldt de Vlaamse vervoersmaatschappij. Het einde van de kartonnen abonnementen komt stilaan in zicht. Dankzij de elektronische registraties van de Mobib-kaarten kan De Lijn de dienstverlening naar eigen zeggen beter afstemmen op de vraag.

De Lijn heeft 765.000 abonnees. Meer dan de helft is al overgestapt op het nieuwe systeem. De meesten van hen zijn 65-plussers. Sinds deze zomer worden ook de gewone jaarabonnementen op een Mobib-kaart gezet en begin 2018 stappen 121.000 gebruikers van de abonnementen voor een maand en drie maanden over.

Dit najaar krijgen daarnaast circa 240.000 personen met een handicap een uitnodiging om een Mobib-kaart met gratis jaarabonnement te nemen. Ze moeten wel 5 euro betalen voor de aanmaak van de kaart. Voor het leeuwendeel van de abonnees komt er zo een einde aan het kartonnen abonnement.

Alleen de zogenaamde derdebetalerabonnementen blijven nog even bestaan in de kartonnen versie. Het gaat vaak om abonnementen waarvan een bedrijf of gemeente een deel betaalt. Ook de rittenkaarten blijven nog voor onbepaalde tijd in kartonnen versie bestaan.

Wie reist met een Mobib-kaart, moet deze registreren bij het opstappen van de bus of tram. Met deze gegevens kan De Lijn haar dienstverlening en aanbod afstemmen op de verplaatsingen van haar reizigers. Het gaat dan onder andere om het aantal ritten per uur en voertuigen met voldoende reizigersplaatsen.

Meest gelezen