De Playmates van Hefner: van Marilyn Monroe tot Joyce De Troch

De eerste Playboy lag in de winkel in december 1953. Hollywoodactrice Marilyn Monroe had de eer om op de cover te prijken. Later volgde de ene na de andere rondborstige Playmate, al dan niet voor een flinke smak geld. Wist u dat de jongste Playmate ooit amper zestien jaar was? En kunt u zich nog een sensueel poserende Joyce De Troch of Wendy Van Wanten voor de geest halen? Of Ann Van Elsen voor het goede doel? Een (beknopt) overzicht van de Playmates.

Playboy heeft een Nederlandstalige versie en daarin prijkten niet alleen Nederlandse deernes. Zo stonden de volgende Vlaamse sterren op de cover: Wendy Van Wanten, Katia Alens, Joyce De Troch, Tanja Dexters, Betty (Owczarek), Brigitta Callens, Phaedra Hoste, Ann Van Elsen, Jess Donckers en Lesley-Ann Poppe.

Vooral de passage van Van Elsen ging niet geruisloos voorbij, want de voormalige Miss België wilde niet zomaar naakt poseren. Ze wilde de fotoshoot koppelen aan het goede doel. Het blootblad zei uiteraard geen "nee" en Van Elsen kreeg 33.150 euro, een bedrag dat ze integraal afstond aan Music For Life voor drinkwater in ontwikkelingslanden.  Achteraf liet Van Elsen duidelijk weten dat het eenmalig was.

Voor wie het niet eenmalig was: Tatjana Simic (Kees Flodder uit "Flodder") poseerde maar liefst 15 keer. Ook de Nederlandse Katja Schuurman, Leontien Ruiters (de echtgenote van Marco Borsato) en Patricia Paay prijkten in Playboy. De laatste keer van Paay was trouwens in 2009 toen ze 60 jaar oud was.

BELGA/WAEM

Strategische keuze om carrière te lanceren

Aan de overkant van de plas lieten actrices, zangeressen en topmodellen zich ook niet onbetuigd. "To do Playboy" is gewoon een (Amerikaanse) uitdrukking. Bo Derek, Kim Basinger, Shannen Doherty,  Naomi Campbell, Lindsay Lohan, Sharon Stone, Eva Herzigova, Kim Kardashan, Cindy Crawford, Ursula Andress, Daryl Hannah, Drew Barrymore en Madonna (foto onder), allemaal passeerden ze de revue.

Sommigen stonden aan het begin van hun carrière - zo was Barrymore piepjong (19 jaar) - en konden een duwtje in de rug gebruiken.  

De jongste was Elizabeth Ann Roberts

Eentje waar Playboy serieus ophef mee veroorzaakte was Elizabeth Ann Roberts. Roberts' moeder loog tegen Playboy-baas Hugh Hefner over de leeftijd van haar dochter. Ze tekende zelfs een verklaring waarop stond dat Elizabeth achttien was.

Het meisje was eigenlijk zestien jaar. Ze sierde de cover in januari 1958. Hefner mocht het uitleggen voor de rechtbank, maar werd niet veroordeeld. Hefner kon niet geweten hebben hoe oud ze werkelijk was.

Meest gelezen