Videospeler inladen...

Demir hekelt "selectieve verontwaardiging" rond sugardating, CD&V-applaus tegen staatssecretaris

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer heeft staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) vragen gekregen over de dubieuze datingsite "Rich meet beautiful" voor studentes. Demir wil niet meestappen in"collectieve politieke verontwaardiging", want dat brengt volgens haar alleen maar meer publiciteit met zich mee. Coalitiepartner CD&V was not amused met dat antwoord. 

De bewuste Noorse datingsite wil met een campagne vrouwelijke studenten aan oudere welgestelde zakenmannen koppelen. Verschillende studentensteden hebben de campagne verboden en er wordt onderzocht of de site de wet overtreedt. Maar daar blijft het dan ook bij, als het van staatssecretaris Zuhal Demir afhangt.

"Wat we de afgelopen dagen hebben gezien, is de beste marketing die die man zich kon voorstellen. De hetze tegen de campagne was de campagne", vindt Demir. De staatssecretaris haalde in de Kamer vervolgens een krant boven. "Dubieuze datingsites bestaan al veel langer. Elke dag staan er in de krant advertenties voor erotische diensten. Dat bestaat dagdagelijks zonder de collectieve politieke verontwaardiging."

Zuhal Demir ziet naar eigen zeggen wel een verschil tussen de betrokken datingsite en de advertenties in kranten. "Het gaat om een oproep naar jonge studentes. Jonge vrouwen van wie ik uitga dat ze mondiger en sterker zijn dan de buitenlandse en vaak kansarme dames in de krantenadvertenties en achter de ramen." De N-VA-politica hekelde tijdens het vragenuurtje daarom de "selectieve verontwaardiging" en gaf daarbij een steek naar CD&V. "Om de studentes te beschermen, wil men de affiches verbieden. Maar voor de meer reguliere prostituees pleit men voor de bouw van een megabordeel."

"Als politica wil ik duidelijk zijn: de campagne getuigt van slechte smaak. Maar de enige vraag is: "Wat is wettelijk toelaatbaar?" Dat wordt onderzocht", besloot Demir.

Videospeler inladen...

Carl Devos "Het is toch niet zo gezellig in de meerderheid"

Het antwoord van staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoede­bestrijding Demir leidde tot enige commotie in de Kamer. "Uw antwoorden zijn onwaardig voor een staatssecretaris voor Gelijke Kansen", vond PS-Kamerlid Nawal Ben Hamou. "De kern van het probleem is de kwetsbaarheid van die jongeren. Maar kennelijk sluit u de ogen."

De kritiek kwam opvallend genoeg ook niet alleen vanop de oppositiebanken. Zo reageerde CD&V-politica Els Van Hoof: "Het is opvallend dat in alle universiteitssteden de reclame verboden wordt, behalve in Antwerpen. Vandaar mijn redenering dat er geen authentieke verontwaardiging was vanuit de ministers van Gelijke Kansen, noch op Vlaams noch op federaal vlak. Dat terwijl het strafwetboek en de seksismewet heel duidelijk zijn: dit gaat over vernederende behandelingen ten aanzien van jonge vrouwen. ik vind het de opdracht van een minister van Gelijke Kansen om daartegen op te treden."

Politicoloog Carl Devos stelde dan ook het volgende vast in "Villa Politica": "Zeer lang applaus van CD&V en PS tegen N-VA. Dat zal onthouden worden. Gezellig in de meerderheid...".

Videospeler inladen...

Meest gelezen