Diamantjaar van start in Antwerpen, nog steeds wereldleider in diamanthandel

In Antwerpen wordt vandaag het startschot gegeven voor het Diamantjaar. Met een hele reeks evenementen en tentoonstellingen wordt gevierd dat de sector 570 jaar bestaat. Antwerpen is nog steeds de wereldleider in de diamanthandel. 84 procent van alle ruwe diamenten die wereldwijd circuleren, passeert ooit aan de Schelde.

In 2016 werd wereldwijd zo'n 130 miljoen karaat -ongeveer 26 ton- aan diamant uit mijnen gehaald.  25 procent daarvan wordt rechtstreeks naar Antwerpen gebracht, zegt Margaux Donckier van het het Antwerp World Diamond Center.  "Maar diamant wordt eigenlijk verschillende keren
verhandeld. In totaal passeert 84 procent van alle ruwe diamant die wereldwijd circuleert ooit in Antwerpen, in geslepen vorm is dat 50 procent."

Wat maakt Antwerpen zo'n aantrekkelijke plek voor diamantairs? "Enerzijds heb je hier heel veel kennis en ervaring. Anderzijds komt het ook omdat er hier een hele grote competitieve markt is", vertelt Donckier. "Je hebt 1.700 diamantbedrijven in Antwerpen, die zorgen voor goede prijzen voor producenten. En tot slot heb je ook het innovatieve karakter. Men zoekt constant naar nieuwe manieren om diamant om op de markt te brengen."

In Antwerpen werken zo'n 6.600 mensen in de diamantsector, nog eens 20.000 mensen verdienen onrechtstreeks aan de sector, denk maar aan koerierbedrijven, restaurants of hotels. Na Antwerpen zijn vooral India en Dubai de belangrijkste handelscentra voor diamant. India is intussen wel wereldleider geworden in geslepen diamant omdat de loonkosten er veel lager zijn dan in ons land.

570 jaar diamant

De Antwerpse diamantsector viert met het Diamantjaar "Antwerp Diamond Capital since 1447" haar 570-jarig bestaan.  Een document dat werd teruggevonden in de stadsarchieven, verwijst namelijk naar de eerste tekenen van diamanthandel in 1447.

De historische band werd aangegrepen om vijf maanden lang feest te vieren,. Het programma omvat onder meer een expositie "Schitterend verlangen" in het MAS, een culinair festival "Brilliant foodies", een fotowedstrijd en bezoeken achter de schermen in de diamantwijk. De feestelijkheden worden afgesloten met de opening van het nieuwe diamantmuseum DIVA, gepland op 4 mei 2018.

De stad, de provincie en de diamantkoepel hebben daarnaast ook een overeenkomst gesloten voor de komende jaren. Daarin staan afspraken voor onder andere een kunstwerk voor de diamantwijk, verfraaiingswerken in de buurt, en een promotiecampagne voor Antwerpen als diamantstad, werd vorig jaar voorbereid. Na een half jaar gesprekken over een financiële regeling werd uiteindelijk een vergelijk gevonden. Na goedkeuring door de gemeenteraad afgelopen maandag, werd de overeenkomst gisteren officieel getekend door de verschillende partijen.

Meest gelezen