Belga

Doodrijder Merel De Prins moet opnieuw naar de cel, maar is spoorloos

De man die Merel De Prins bijna twee jaar geleden doodreed in Vilvoorde, moet opnieuw naar de gevangenis, maar is voorlopig spoorloos. De man werd in maart van dit jaar vrijgelaten omdat hij een oogziekte had, maar die beslissing werd gisteren herroepen. Dat vernam VRT NWS.

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank heeft gisteren beslist dat Muhammed Aytekin terug naar de cel moet. In januari was hij veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij in 2015 de twaalfjarige Merel De Prins doodgereden had in Vilvoorde en daarna op de vlucht sloeg. Amper twee maanden na zijn veroordeling kwam hij vrij omdat hij een oogziekte had die enkel buiten de gevangenis behandeld kon worden. Die vrijlating werd gisteren herroepen. 

De twaalfjarige Merel De Prins werd op 28 oktober 2015 doodgereden in Vilvoorde. Het meisje was met de fiets onderweg naar huis, toen ze op een oversteekplaats werd aangereden door een auto. Muhammed Aytekin, de chauffeur ging er na de aanrijding onmiddellijk vandoor. Hij reed te snel, had geen rijbewijs en was al verschillende keren veroordeeld. Hij pleegde vluchtmisdrijf en verborg zich in het buitenland, maar gaf zich na enkele dagen via zijn advocaat aan bij de politie. Hij werd eind januari van dit jaar in beroep veroordeeld tot vijf jaar cel, een levenslang rijverbod en een boete van 6.000 euro. 

Vrijgelaten door oogziekte

Maar op 30 maart van dit jaar werd de man al vrijgelaten. Hij heeft een oogziekte waardoor hij volgens zijn advocaat blind kan worden en die enkel buiten de gevangenis te behandelen is. Zijn vrijlating werd tijdelijk opgeschort, maar het Brusselse parket stelde nadien een wetsgeneesheer aan die zijn medische toestand onderzocht. De wetsgeneesheer concludeerde dat de medische toestand van Aytekin geen verblijf in de gevangenis verhinderde, en dus vroeg het parket aan de strafuitvoeringsrechtbank om de vrijlating te herroepen.

De advocaat van de doodrijder had daarop de aanstelling van een oogspecialist geëist, omdat de wetsdokter volgens hem niet kon oordelen over de ziekte. De strafuitvoeringsrechtbank vond die aanstelling niet nodig en besliste de vrijlating van Muhammed Aytekin te herroepen. 

Waar is Aytekin?

Aytekin moet dus opnieuw naar de gevangenis, maar hij is voorlopig spoorloos. Er is gezocht op verschillende adressen. De politie is actief op zoek naar de man en heeft hem gesignaleerd.

Meest gelezen