Philip Vanoutrive / Hollandse Hoogte

Een op de acht bestuurders kent voorrangsregels op rotondes niet

De voorrangsregels op rotondes vieren hun 20e verjaardag, maar veel bestuurders kennen ze niet genoeg. Dat blijkt uit een bevraging van het VIAS Institute, het vroegere BIVV. "De slechte kennis van de regels is niet goed voor de verkeersveiligheid", zegt Stef Willems van VIAS Institute aan VRT NWS.

Kent u de voorrangsregels op rotondes? Uit een bevraging van VIAS Institute bij een representatief staal van de bevolking blijkt dat 1 op de 8 bestuurders niet weet welke verkeersregels van toepassing zijn om een rotonde te verlaten. Ook andere regels zijn niet goed gekend. "Zo gebruikt 1 op de 7 bestuurders zijn richtingaanwijzer om een rotonde op te rijden", zegt Willems. "Een op de vijf weet niet dat je bij het verlaten van de rotonde voorrang moet verlenen aan voetgangers."

De slechte kennis van die voorrangsregels is volgens VIAS Institute dan ook nefast voor de verkeersveiligheid. "Elk jaar gebeuren er zo'n 500 letselongevallen op rotondes en nog veel meer met materiële schade", zegt Willems daarover. Nieuw zijn de voorrangsregels nochtans niet, ze vieren dit jaar hun 20e verjaardag.

Zo moet het

Een rotonde oprijden

  • Vertraag wanneer je een rotonde nadert, zelfs wanneer het verkeer vlot doorstroomt.
  • Wees extra voorzichtig ten opzichte van fietsers, op bepaalde rotondes hebben zij voorrang.
  • Geef voorrang aan de bestuurders die zich al op de rotonde bevinden.
  • Om de rotonde op te rijden, moet je je richtingaanwijzers niet gebruiken.  

Op de rotonde

  • Als je de rotonde bij de volgende afslag wil verlaten, is het beter om uiterst rechts te houden. Als je niet de volgende afslag moet nemen, kan je natuurlijk meer naar links rijden.
  • Opgepast voor bestuurders die van links komen. Hoewel ze geen voorrang hebben wanneer ze een manoeuvre uitvoeren, kunnen sommigen je toch de pas afsnijden wanneer ze de rotonde willen verlaten.  

De rotonde verlaten

  • Gebruik je rechterrichtingaanwijzer.
  • Juist voor je de rotonde verlaat, moet je je op het rechterrijvak bevinden. Als je je naar rechts begeeft, oefen je een manoeuvre uit en moet je dus voorrang verlenen aan de andere bestuurders.
  • Als je slecht geplaatst bent op het moment dat je de rotonde wil verlaten, is het beter nog een toertje te rijden dan de doorgang te forceren.
  • Op het moment dat je de rotonde verlaat, moet je voorrang verlenen aan de voetgangers die oversteken.  

Meest gelezen