Facebookbaas Zuckerberg: "We zijn niet tegen Trump, we willen platform zijn voor alle ideeën"

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, laat de kritiek van Amerikaans president, "dat de sociale netwerksite tegen hem is", niet zomaar passeren. "Facebook is een platform voor allerlei ideeën. Er zijn net zo goed mensen die vinden dat we Trump net gesteund hebben in aanloop naar de verkiezingen", aldus Zuckerberg.

Trump deed zijn uitspraak over Facebook in een korte en krachtige tweet. Hij deelt mee ook een sneer uit naar enkele media die "altijd al tegen hem waren". De Amerikaanse president suggereert op Twitter zelfs een samenzwering. 

De tweet komt er nadat Zuckerberg zijn medewerking heeft verleend aan het Amerikaanse Congres, in het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging tijdens de presidentiële kiescampagne. Facebook zal boodschappen met een politiek karakter, die tijdens de campagne verschenen zijn op de website, ter beschikking stellen van de onderzoekscommissie. Er zijn aanwijzingen dat er vanuit Rusland aanzienlijk wat advertentieruimte is gekocht tijdens de Amerikaanse kiescampagne. Zowel Trump als het Kremlin ontkennen die betrokkenheid.

Zuckerberg pareert Trumps kritiek en minimaliseert de eventuele impact van zijn website op het verkiezingsresultaat. "President Trump zegt nu dat Facebook tegen hem is. Maar van de linkerzijde krijgen we niet te horen dat we hem geholpen hebben tijdens de kiescampagne. Beide kampen hebben zo hun eigen ideeën, en bepaalde boodschappen die hen niet zinnen", zo schrijft Zuckerberg op zijn eigen Facebookpagina. "Terwijl ik elke dag probeer om mensen samen te brengen, en een platform te creëren voor allerlei meningen."

Facebook, Twitter en Google gevraagd om te getuigen

Het Amerikaanse Congres heeft Facebook ook uitgenodigd om te komen getuigen in het onderzoek naar Russische inmenging in de kiescampagne. Ook Twitter en Google zijn opgeroepen door het Amerikaanse Congres. Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat hebben vertegenwoordigers van de websites uitgenodigd voor enkele publieke hoorzittingen later dit najaar.

De onderzoekscommissies willen op die manier achterhalen op welke manier Rusland de websites mogelijk heeft ingezet om het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. "Zowel het grote publiek als het Congres moeten deze belangrijke informatie rechtstreeks kunnen krijgen van de bedrijven zelf", zegt Congreslid Mike Conaway, die de onderzoekscommissie leidt.

Of de bedrijven effectief komen getuigen, is nog niet bekend. Facebook en Google hebben laten weten dat ze een uitnodiging hiervoor ontvangen hebben, Twitter geeft voorlopig geen commentaar. 

Meest gelezen