Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Frankrijk blijft wereldkampioen staken, België vierde

Jaarlijks zijn er in België gemiddeld 79 stakingsdagen per 1.000 werknemers. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Institut der deutschen Wirtschaft (IW) uit Keulen. Het instituut maakt jaarlijks een vergelijking voor 22 OESO-landen. Frankrijk prijkt net als vorig jaar op de eerste plaats, met 123 stakingsdagen per 1.000 werknemers. Nummer twee en drie zijn Denemarken (118) en Canada (87). 

In België is de trend stijgend, want voor de periode 2006-2015 werden 71 stakingsdagen geteld. Ook in andere Europese landen zijn er meer (politiek getinte) protestacties, terwijl wereldwijd het aantal stakingsdagen daalt.

In Japan en Slovakije wordt er nagenoeg niet gestaakt (0 dagen) net als in Zwitserland (1) en Oostenrijk (2). Maar ook in de buurlanden Duitsland (7) en Nederland (8) zijn er veel minder stakingsacties. Voor Griekenland en Italië zijn er dan weer geen statistieken beschikbaar.

Globaal blijft vergelijken moeilijk, want in Duitsland en de Verenigde Staten bijvoorbeeld worden acties van minder dan 24 uur niet meegeteld. Ook in de VS worden stakingen met minder dan 1.000 deelnemers niet in de statistieken opgenomen, terwijl in Spanje grote algemene stakingen niet meetellen.

Meest gelezen