"Gaan die dingen blijven staan in Gent?!"

Vanmiddag is de plaatsing voltooid van twee nieuwe kunstwerken op de Korenmarkt in Gent. “Broche” van Ayse Erkmen en “HD400” van Ann Veronica Janssens lokten meteen veel nieuwsgierigen. De meningen zijn sterk verdeeld. Vooral het tweede kunstwerk moet het bij velen ontgelden.

Prachtig

De kranen zijn nog aan het wegrijden wanneer de eerste Gentenaars zich per fiets melden. Velen zijn speciaal naar de Korenmarkt gekomen om de twee nieuwe aanwinsten met eigen ogen te aanschouwen. De “Broche”, een zuil met metalen ringen vlakbij de Donkersteeg, kan op het meest bijval rekenen. “Het heeft toch iets zwierigs, er zit een zwaai in. Ik vind het prachtig,” verkondigt een man van middelbare leeftijd. De omstaanders knikken heftig. “Maar dié paal?” Hij wijst naar “HD400”. “Verschrikkelijk. Een lelijk ding dat in de weg staat van iedereen die een foto wil nemen van de mooie Sint-Niklaaskerk.”

“Poutrelle”

“Rubens, dat vind ik kunst,” zegt een andere man. “Maar dit is een poutrelle, een steunbalk die ze gebruiken in de bouw, ja. Het kan wel zijn dat het zonlicht op een bepaalde dag dan op een bepaalde manier zal weerkaatst worden door dat spiegelvlak, maar moeten we daar 1 miljoen euro aan uitgeven?”Even verderop zijn buitenlandse toeristen al lustig aan het fotograferen. Een Frans echtpaar vindt het fantastique. Ze zijn blij dat ze het nog konden meepikken. Twee oudere dametjes nemen het kunstwerk aandachtig op en schuiven de hete aardappel door naar mekaar. “Mariette, wa vinde gij daarvan?” “Gaat dat blijven staan?”, vraagt Mariette mij vertwijfeld. Ze moeten het duidelijk nog laten indalen. Twee jonge vrouwen nemen ook hun tijd om alles gedetailleerd te bestuderen. “Eerst vond ik het erg raar”, zegt de een “maar hoe langer ik hier rondhang, hoe meer ik het gewoon word. We moeten er gewoon allemaal aan wennen.”

Verantwoord

“Ik verwacht veel reacties en de Gentenaars zullen snel bijnamen hebben voor de twee kunstwerken”, zegt burgemeester Termont. “Maar bij de heraanleg van de Korenmarkt was nu eenmaal voorzien dat er nog twee lange, slanke werken moesten komen. Daarrond zijn ook bomen geplaatst en nu is de Korenmarkt eindelijk af.” Veel kunstzinnige betekenis wil Termont er niet in leggen: “Dat moet je aan de specialisten vragen. Maar ik heb hier wel voor gestemd, ja. Het kost veel geld, maar ik vind het verantwoord. We kunnen dit als stad gelukkig aan en we willen de Gentenaars en al de toeristen ook bijzondere kunst kunnen aanbieden op een van de mooiste pleinen van Europa.”

Meest gelezen