Videospeler inladen...

Gentse torenrij is twee "torens" rijker met 20 meter hoge kunstwerken op de Korenmarkt

De bekende Gentse torens hebben op de Korenmarkt het gezelschap gekregen van twee hoge kunstwerken (19 en 20 meter hoog). Het kunstwerk van Ayşe Erkmen is afgelopen nacht geplaatst, het werk van Ann Veronica Janssens volgt in de loop van de ochtend.

Sint-Baafs, het Belfort en de Sint-Niklaaskerk krijgen gezelschap van twee hoge kunstwerken. Aan het kruispunt met de Donkersteeg, ter hoogte van de Hema, staat sinds afgelopen nacht "Broche" het werk van de Turkse kunstenares Ayşe Erkmen. "De plaatsing was spectaculair, want het werk moest over een tramkabel worden geheven", zegt projectcoördinator Astrid Van Ingelgom in "De ochtend". "Als je weet dat het werk zelf al 20 meter hoog is, dan is dat wel spectaculair."

"Het werk ziet eruit als een ketting van gouden vensters", legt Van Ingelgom voorts uit. "Ze heeft zich gebaseerd op de historische vensters in de buurt van de Korenmarkt. De mooie madam die de stad Gent is, krijgt zo een sierbroche." De gouden vensters zijn gemaakt in messing, een glanzend goudkleurig metaal.

Iets verder, vlakbij de Sint-Niklaaskerk, wordt vanmorgen het kunstwerk van Ann Veronica Janssens geplaatst. Het werk "HD 400" bestaat uit een gigantische stalen balk van 19 meter hoog met één gepolijste zijde. De schaduw van de balk en de reflectie van de spiegelzijde draaien op hun eigen ritme rond het werk. Elk jaar op 1 mei om 16 uur moeten de reflectie en de schaduw exact in elkaars verlengde liggen.

(conceptfoto's van bij de persvoorstelling)

Meest gelezen