Videospeler inladen...

Grondwettelijk Hof verwerpt klacht over flexi-jobs in de horeca

De vakbonden vonden dat werknemers in een flexi-job in de horeca gediscrimineerd werden tegenover "gewone" werknemers in die sector.

Het Grondwettelijk Hof verwerpt de klacht van de vakbonden tegen de flexi-jobs in de horeca. Volgens de bonden worden werknemers met een flexi-job gediscrimineerd tegenover de gewone werknemers in de horeca. Maar het Grondwettelijk Hof gaat daar dus niet in mee. Het verschil in behandeling tussen flexi-jobbers en gewone werknemers is volgens het hof verantwoord. De vakbonden krijgen dus ongelijk. De uitspraak van het Hof is een opsteker voor de regering. Die wil de flexi-jobs vanaf volgend jaar uitbreiden naar de handel en de gepensioneerden.

 We innen vandaag 15 miljoen euro aan RSZ-inkomsten op jobs die vroeger niet bestonden of die in het zwart uitbetaald werden.

Philippe De Backer, staatssecretaris Bestrijding Sociale Fraude

De regering merkt in een reactie op dat de argumenten van de vakbonden volledig van tafel worden geveegd. "Het Hof oordeelt terecht dat de flexi-jobs grondwettelijk zijn en een nood in de sector invullen. Er zijn vandaag 28.000 mensen aan de slag via een flexi-job. Ik hoor hen niet klagen, het zijn enkel de vakbonden die een probleem maken van de flexi-jobs", zegt bevoegd staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD).

Volgens De Backer zijn flexi-jobs helemaal niet precair. "Het zijn flexibele jobs, bovenop de hoofdjob, om avond- en weekendwerk in de horeca op te vangen, waarbij de werkgever 25 procent RSZ betaalt. Tegelijk bouwt de flexi-jobber ook rechten op (pensioen, vakantie). Dat levert ook geld op. We innen vandaag 15 miljoen euro aan RSZ-inkomsten op jobs die vroeger niet bestonden of die in het zwart uitbetaald werden." (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Werkgevers opgelucht, vakbonden ontgoocheld

De werkgevers reageren tevreden op het arrest. Het zorgt voor rechtszekerheid, klinkt het. Horeca Vlaanderen: "De sector kan nu met een gerust hart verder de flexi-jobs en de overuren toepassen." Ook ondernemersorganisatie Unizo is tevreden met de uitspraak. Het NSZ wijst op het belang van flexi-jobs voor ondernemers. "In de horeca en de handel, sectoren die afhankelijk zijn van piekmomenten, is het niet evident om tijdelijke werknemers te vinden die gedurende een paar uren kunnen depanneren”, zegt voorzitter Christine Mattheeuws.

Heel andere reacties zijn er uiteraard bij de vakbonden. "Flexi-jobs zijn een opeenstapeling van aanvallen op de rechten van de betrokken werknemers en staan bol van discriminaties. Zo is het nu mogelijk dat een werknemer met een flexi-job aan andere loon- en arbeidsvoorwaarden werkt dan iemand op dezelfde werkplek met dezelfde functie die een regulier contract heeft. We kunnen ons moeilijk inbeelden dat het de wil is van het Grondwettelijk Hof om discriminaties te legaliseren".

De bonden vrezen voor een verder uitrol van het systeem en de daarmee samenhangende "onderfinanciering" van de sociale zekerheid.

Meest gelezen