IS verspreidt audioboodschap van "kalief" al-Baghdadi, leeft hij nog of niet?

Voor het eerst in bijna een jaar heeft de terreurgroep IS een audioboodschap van leider en "kalief" Umar al-Baghdadi verspreid. Als die boodschap echt is, zou blijken dat hij dan toch niet door een Russisch bombardement gedood is.

In de boodschap die we nu niet echt gaan verspreiden, zou al-Baghdadi zijn aanhangers oproepen om te blijven vechten, ook nu het erg slecht gaat met de terreurgroep. De stem zou erg lijken op die van vorige audioboodschappen.

Belangrijk is dat in de boodschap verwezen wordt naar Noord-Koreaanse bedreigingen tegen Japan en Zuid-Korea, iets wat wellicht bedoeld is als tijdsaanduiding. Dat zou er op kunnen wijzen dat Umar al-Baghdadi dan toch niet gedood is bij een Russisch bombardement op de stad Raqqa in Syrië zoals enkele maanden geleden was gezegd. Rusland had toen de dood van de IS-leider als "waarschijnlijk" omschreven.

De laatste boodschap van al-Baghdadi was van november vorig jaar toen het Iraakse leger en de Iraakse Koerden het offensief hadden ingezet tegen de stad Mosul. Die is onlangs bevrijd van IS. Raqqa is nu grotendeels veroverd door een alliantie van Arabische en Koerdische milities met steun van de Verenigde Staten.

Anders dan Osama Bin Laden schuwde al-Baghdadi meestal de schijnwerpers

Umar al-Baghdadi heeft zich altijd ver van het showgehalte van  Al Qaeda-leider Osama Bin Laden gehouden. Zijn boodschappen zijn doorgaans erg zeldzaam, ook toen IS een groot rijk leek uit te bouwen in Syrië en Irak. Videobeelden van hem zijn uiterst schaars.

De terreurleider wil wellicht op die manier vermijden dat hij hetzelfde lot zou ondergaan als Bin Laden die in Pakistan werd gedood door Amerikaanse troepen. Toch was Bin Laden de laatste jaren voor zijn dood ook erg zwijgzaam, ook al om opsporing te vermijden. Dat heeft de Amerikanen er echter niet van weerhouden om hem te vinden.

IS is nu verdreven uit grote delen van Syrië en Irak en heeft enkel nog enkele kleine stadjes in de oostelijke Eufraatvallei in Syrië en enkele enclaves in Irak in handen. Veel plaatsen om te schuilen, zijn er niet meer, maar het was wel hier dat IS zijn opmars begonnen is.

Meest gelezen