Jambon duidelijk over effectentaks: "Er zijn afspraken gemaakt en die zullen worden uitgevoerd"

De effectentaks zal gelden vanaf de eerste euro voor wie minstens 500.000 euro op zo'n rekening heeft staan. Dat heeft vicepremier Jan Jambon (N-VA) gezegd voor aanvang van het kernkabinet. De topministers buigen zich over het dossier dat de voorbije dagen wrevel binnen de federale regering veroorzaakte.

Het Zomerakkoord van de regering-Michel voorzag in een taks van 0,15 procent op effectenrekeningen die 500.000 euro of meer waard zijn. De maatregel moet 254 miljoen euro in het laatje brengen, maar afgelopen weekend plaatste minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) plots vraagtekens bij de uitwerking. 

CD&V-vicepremier Kris Peeters waarschuwde gisteren dat het Zomerakkoord een geheel vormt. "Als er een probleem optreedt rond een belangrijk stuk, loop je het risico dat alles weer op tafel komt", zo zei hij in "Terzake". 

Drempel van 500.000

Een van de knelpunten draait rond de drempel van 500.000 euro. Van Overtveldt betwijfelde of de taks de toets van de Raad van State zou doorstaan. Wie een effectenrekening heeft met 499.999 euro erop, zou worden vrijgesteld. Daarbij rees de vraag of de taks zou moeten worden geheven vanaf de eerste euro of vanaf het bedrag boven 500.000 euro. 

Vicepremier Jambon was vanochtend duidelijk. "Er zijn duidelijke afspraken gemaakt tijdens het begrotingsconclaaf en die zullen worden uitgevoerd", zo zei hij. Volgens hem zal de taks gelden vanaf de eerste euro voor wie een effectenrekening met minstens 500.000 euro bezit.

"Bakkerstaks"

De andere twistappel slaat op de geviseerde doelgroep. Gaat het enkel om beursgenoteerde aandelen of ook niet-genoteerde aandelen. N-VA en Open VLD willen niet weten van een "bakkerstaks". "De ondernemers lijken ongerust. Ik betreur dat. Maar het is aan diegenen die onrust hebben gezaaid om met oplossingen te komen", aldus Peeters aan de Wetstraat 16. Zijn partij is er als de dood voor dat de taks niet het beoogde bedrag zou opbrengen.     

Voor vicepremier Didier Reynders (MR) moet op basis van de tekst van juli worden gewerkt. "We moeten aan de uitvoering van de maatregelen voor de begroting werken. Er zijn nog enkele technische punten die we moeten bestuderen", aldus de liberale minister.     

Videospeler inladen...

Meest gelezen