Videospeler inladen...

Jeugdrechter: "Ik wou geen polemiek starten met uitspraak over geen kinderen krijgen"

Jeugdrechter Inge Claes reageert "geschrokken" op de commotie rond haar uitspraken in "Radio gaga" op Canvas. Daarin had ze positief geantwoord op de vraag of sommige mensen beter geen kinderen krijgen.

In het Canvasprogramma "Radio gaga" trekken Joris Hessels en Dominique van Malder naar plaatsen waar mensen samenzijn, samenkomen of samenwonen. Elke week dient de caravan van Radio Gaga dan als uitvalsbasis voor verslaggeving van bijzondere verhalen.

Gisteren hield de caravan halt in de gesloten jeugdinstelling "De Markt" in Mol. Daar verblijven 71 jongens tussen 12 en 18 jaar oud die strafbare feiten hebben gepleegd, of die een moeilijke thuissituatie hebben. Er is ook een time-outafdeling voor tijdelijk verblijf voor 10 meisjes.

Jeugdrechter Inge Claes getuigde in de caravan over haar ervaringen als jeugdrechter in Turnhout: "Jeugdrecht is geen exacte wetenschap". Zelf neemt ze beslissingen waarvan ze denkt dat die voor de jongere in een bepaalde context de beste is. "Maar soms werkt die oplossing niet en moet er bijgestuurd worden. En dus krijgt iedereen altijd een tweede kans. En een derde en een vierde."

"Als een jongere verkeerde voorbeelden krijgt, moet hij of zij dan zelf weten hoe het wel moet?"

Claes verduidelijkt dat een straf die een rechter voor een minderjarige oplegt, verschilt van een straf voor een meerderjarige dader. "Bij minderjarigen is het geen kwestie van schuld of onschuld. Ze kunnen wel een aandeel hebben in de dingen die ze doen, maar heel veel hangt af van de opvoedingssituatie. Als je verkeerde voorbeelden hebt gekregen, moet een jongere dan zelf weten hoe het wel moet?"

Joris Hessels vroeg de jeugdrechter daarop: "Vind je dat sommige mensen geen kinderen moeten krijgen?" Een stoute vraag met een stout antwoord, zegt ze zelf. "Ik denk het wel, ik zie zo schrijnende situaties waarbij mensen niet eens voor zichzelf kunnen zorgen, dat je de vraag kan stellen of zij wel voor een kind kunnen zorgen. Of voor drie, vier of vijf  kinderen. En die situaties zijn er wel."

Ik zie zo schrijnende situaties waarbij mensen niet eens voor zichzelf kunnen zorgen, dat je de vraag kan stellen of zij wel voor een kind kunnen zorgen.

Inge Claes - Jeugdrechter

De uitspraken van Claes hebben vandaag veel reacties losgeweekt. In een persbericht geeft ze daarom vanavond meer toelichting bij haar antwoord op de vraag of sommige mensen beter geen kinderen krijgen.

"Ik heb hier spontaan op geantwoord, denkend aan enkele erg schrijnende situaties, voor ouders en kinderen, waarmee ik als jeugdrechter werd geconfronteerd", laat ze weten. "Soms stel je je nu eenmaal vragen, wanneer de soms extreem moeilijke situatie waarmee een kind wordt geconfronteerd aan de jeugdrechtbank wordt voorgelegd."

"Ik heb echter op geen enkel ogenblik een polemiek willen starten, laat staan willen inspelen op bepaalde debatten of zelfs wetgevende initiatieven ter zake. Dergdelijk debat behoeft hoe dan ook veel meer nuance. Als jeugdrechter ga je bij evidentie voor de bescherming van elk kind, in iedere situatie. Wij zetten steeds waar mogelijk vol overtuiging in op de band tussen ouder en kind, en hebben vanzelfsprekend steeds het nodige respect voor ouders."

"Ik heb besloten hierover geen verdere toelichting meer te geven omdat het ook geenszins mijn bedoeling was om een gefundeerde stelling over dit onderwerp te ontwikkelen. Jammer genoeg blijkt een dergelijke terloopse opmerking voor de media meer interessant dan het basisonderwerp van de uitzending en het maatschappelijk debat rond de problematiek van de wachtlijsten binnen de jeugdhulpverlening en de te beperkte opvangmogelijkheden binnen de kinderpsychiatrie, waardoor jongeren nog te vaak te lang moeten wachten op de meest gepaste hulpverlening, wat ik wel graag had opgepikt gezien en hetgeen ook treffend naar voren kwam in de uitzending."

In het programma "De afspraak" schaarde Valérie Van Peel, N-VA-kamerlid en OCMW-voorzitter in Kapellen, zich achter het standpunt van Inge Maes.

Videospeler inladen...

Bekijk het fragment uit "Radio Gaga" hieronder

Videospeler inladen...

De hele aflevering kan u op VRT NU herbekijken: vrt.nu/kijkradiogaga

Meest gelezen