2017 Invision

Julia Louis-Dreyfus ("Seinfeld"/ "Veep") heeft borstkanker

Julia Louis-Dreyfus lijdt aan borstkanker. Dat heeft de Amerikaanse actrice via Twitter bekendgemaakt. Tegelijk houdt ze een pleidooi voor een algemene ziekteverzekering.

"1 op de 8 vrouwen krijgt borstkanker. Vandaag ben ik dat." Met die woorden heeft Louis-Dreyfus via Twitter wereldkundig gemaakt dat ze aan borstkanker lijdt.

"Het goede nieuws is dat ik ben omringd door een ongelooflijke groep familieleden en vrienden die mij ondersteunen en voor mij zorgen", gaat ze voort. "En dankzij mijn vakbond heb ik een fantastische ziekteverzekering."

"Het slechte nieuws is dat niet alle vrouwen evenveel geluk hebben. Laat ons dus alle kankers bestrijden en van een algemene ziekteverzekering een realiteit maken."

Louis-Dreyfus is 56. Bij het grote publiek is ze vooral bekend van haar rollen in "Seinfeld" en "Veep". Begin deze maand won ze nog een Emmy Award voor beste actrice in een hoofdrol in een komische serie voor die laatste rol. Volgens HBO kreeg ze het nieuws van haar ziekte kort daarna te horen.

Haar pleidooi voor een algemene ziekteverzekering is niet haar eerste politiek geladen uitspraak waarmee ze (vooral) de Republikeinen een veeg uit de pan geeft. "Mijn vader vluchtte voor religieuze vervolging uit het door nazi's bezette Frankrijk", zei ze eerder dit jaar op de SAG Awards naar aanleiding van de ban om immigratie die president Donald Trump had uitgevaardigd. "Ik ben een Amerikaanse patriot en ik hou van dit land. Omdat ik van dit land hou, walg ik van zijn schandvlekken. De ban op immigratie is een schandvlek en is on-Amerikaans."

De voormalige Amerikaanse vice-president Joe Biden stak Louis-Dreyfus met onderstaande tweet alvast een riem onder het hart.

Meest gelezen