Kinepolis vertoont film over staatsgreep in Turkije: "Dit zal olie op het vuur gooien"

In verschillende vestigingen van Kinepolis loopt een film over een staatsgreep in Turkije. De slechterik lijkt als 2 druppels water op Fethullah Gülen. Zijn aanhangers maken zich zorgen.

"Kurtlar vadisi: vatan" ("Vallei der wolven: vaderland"): zo heet de Turkse film die sinds vanavond in verschillende vestigingen van Kinepolis is te zien. Het verhaal is even eenvoudig als herkenbaar: boze krachten plannen een staatsgreep in Turkije en vaderlandslievende Turken proberen die te voorkomen.

Opvallend: de slechterik in de film vertoont opvallende gelijkenissen met Fethullah Gülen, de geestelijke die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschouwt als de aanstoker van de eigenlijke staatsgreep in Turkije in juli vorig jaar. Zijn aanhangers vrezen dat de film de animositeit tussen voor- en tegenstanders van Erdogan en Gülen zal doen oplaaien.

"Ik denk dat deze film olie op het vuur zal gooien"

"Je kan niet tegen een  film zijn, censuur is uit den boze", zegt Yilmaz Özkan in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij is verbonden aan Fedactio, een koepelorganisatie die verenigingen samenbrengt die aan Gülen zijn gelieerd. "Maar deze film gaat over een delicatie kwestie."

"De laatste tijd waren de spanningen en conflicten net wat gaan liggen, zeker na het referendum over het presidentiële systeem in Turkije. De rust begon weer te keren. Ik denk dat deze film olie op het vuur zal gooien."

Özkan denkt niet dat patrouilles aan de bioscoopzaal aan de orde zijn, maar hij vreest wel een weerbots. "Zeker de eerste weken zullen alle zalen vol zitten. Aan deze film gaat een gelijknamige serie vooraf die erg populair was. Ik denk dat jongeren de zaal opgefokt zullen verlaten vol gevoelens van vaderlandsliefde en nationalisme. Kwajongensstreken zijn dan goed mogelijk."

Meest gelezen