KU Leuven Erfgoedfonds start crowdfunding voor restauratie watermolen Arenberg

Het erfgoedfonds van de KU Leuven wil geld inzamelen voor restauratiewerken aan de watermolen van het Kasteel van Arenberg. De kosten worden geraamd op 400.000 euro.

Om de eeuwenoude watermolen aan het Kasteel van Arenberg in Heverlee te restaureren is het Erfgoedfonds van de KU Leuven een crowdfundingscampagne gestart. De totale kost bedraagt 400.000 euro, maar de KU Leuven financiert daarvan de helft.

Typisch aan deze watermolen, die dateert van voor 1286, zijn de twee naast elkaar geplaatste metalen onderslagraderen. De molen was in dienst tot 1958 als korenmolen en bevindt zich op de Dijle voor het 16de-eeuwse kasteel van Arenberg. Dit gebouw werd door de hertog van Arenberg in 1921 aan de KU Leuven geschonken. Dankzij regelmatige opknapbeurten kon de molen de tand des tijds doorstaan, maar intussen dringt een nieuwe restauratie zich op.

Deze fondsenwervingscampagne is een van de eerste projecten van het Erfgoedfonds van de KU Leuven en loopt tot 30 april 2019. De start van de restauratiewerken is voorzien in het voorjaar van 2019. De Faculteit Ingenieurswetenschappen heeft alvast het goede voorbeeld gegeven met een gift van 10.000 euro.

Meest gelezen