Videospeler inladen...

Kurt Van Eeghem gaat (tegen zijn zin) met pensioen: a trip down memory lane

Kurt Van Eeghem is vandaag 65 geworden en gaat nu met pensioen bij de VRT, ook al is dat tegen zijn zin. De populaire presentator van de Drie Wijzen en Hitring was daarnaast ook een enthousiaste kenner van de schone kunsten. Die liefde kon hij als geen ander overbrengen in zijn radioprogramma's op Klara en Radio 1. Zijn collega's wuifden hem uit met een nostalgische terugblik.

Kurt Van Eeghem werd in 1980 in één klap populair met het tv-programma 'Hitring', waarin hij muziekclips aan elkaar praatte. Dat was toen gloednieuw: zowel de clips als de originele aankondigingen. Daarvoor had hij het personage Raphaël Goossens bedacht, een opvallende dandy. De filmpjes waren vaak hilarisch, en Kurt kon en durfde alles: tapdansen, een clip inleiden vanop de massagetafel, of een Bekende Vlaming imiteren. Hitring haalde meer dan een miljoen kijkers en werd bedolven onder de prijzen, waaronder de allereerste H van Humo. 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Kurt had ook eigen hits, zoals 'Cool hé jongen' of 'Schep vreugde'.

Videospeler inladen...

De meeste mensen zullen Kurt van Eeghem kennen van 'De 3 wijzen'.  Die succesvolle humoristische quiz liep elf jaar lang, van 1989 tot 1999. Van Eeghem was niet alleen de presentator, hij was ook te zien in grappige filmpjes die een quiz-vraag moesten inleiden.

Videospeler inladen...

Zotte dingen. Niet altijd binnen de lijntjes kleuren.

 Deze trip down memory lane doet hem een beetje mijmeren: "'t Is wel veel, en daardoor is het wel goed om dat eens terug te zien, en dan denk ik ha, het is toch maar gebeurd, destijds. En zotte dingen en zo, niet altijd binnen de lijntjes kleuren." 

Dat gebeurde dan ook meer dan eens. Bijvoorbeeld toen hij met veel plezier koning Boudewijn imiteerde.

Videospeler inladen...

Vorig jaar had Kurt een rubiek in het tv-programma 'Iedereen beroemd'. Als Scherpslijper zette hij de kijkers aan om correct Nederlands te gebruiken. Hoe zeg je bijvoorbeeld dat je een hekel hebt aan spinazie?

Videospeler inladen...

Naast zijn tv-carrière was Kurt Van Eeghem ook een bevlogen radiomaker. Zo presenteerde hij op Radio 1 programma's als 'Heldenmoed' en 'Het salon'.  Zijn laatste programma was 'Schone kunsten', op Klara. Want onder de populaire grapjas zat al die tijd ook een fervent liefhebber van kunst, of het nu ging om opera, schilderkunst, architectuur of literatuur. Die liefde kon hij als geen ander overbrengen op de radio. Hij bundelde zijn teksten onlangs in een boek met dezelfde titel: 'Schone kunsten'. 

Het stopt niet!

Kurt Van Eeghem gaat nu wel officieel met pensioen, maar hij peinst er niet over om te stoppen met werken: "Ik sta niet stil, het gaat verder. Ik heb morgen een lezing, een optreden, overmorgen een concert, met France Springuel en Claude Van den Eynde, dus het gaat voort, Festival van Gent, enzovoort, enzovoort... Het stopt niet!"

Meest gelezen