Meer dan 1.000 betogers op manifestatie voor recht op abortus in Europa

Op de internationale dag voor het recht op abortus, kwamen actiegroepen uit heel Europa betogen in Brussel voor recht op abortus.

De menigte trok van aan het Jubelpark richting Schumanplein terwijl ze luid scandeerde "mijn lichaam, mijn keuze". De mars stond in het teken van solidariteit met de vrouwen in de Europese landen waar abortus nog niet gegarandeerd is. "Denk aan Ierland en Malta, waar een verbod is op abortus. Maar denk ook aan een aantal Oost-Europese landen, zoals Hongarije of Polen, waar de laatste jaren alleen maar stappen achteruit gezet zijn", vertelt Sophie De Graeve van de feministische denktank Furia.

Dat nog niet alle Europese vrouwen het beslissingsrecht hebben over hun eigen lichaam, vinden de actievoerders onbegrijpelijk. Ze eisen dan ook dat het recht op vrijwillige zwangerschapsafbreking erkend wordt als een fundamenteel recht voor de gelijkheid van vrouwen en mannen."Ook in België zijn we er nog niet helemaal. Er is een regeling, maar abortus staat wel nog altijd in het strafrecht en dat is niet meer van deze tijd. Het heeft niets te maken met moraliteit, maar enkel met seksuele gezondheid van vrouwen", stelt Sophie De Graeve.  

Meest gelezen