Videospeler inladen...

Playboy-oprichter Hugh Hefner (91) is overleden

Hugh Hefner, de oprichter en voormalige uitgever van het erotische blad Playboy, is overleden. Dat meldt het magazine zelf op Twitter. Hefner overleed bij hem thuis aan een natuurlijke dood. De man werd 91.

Hefner maakte naam nadat hij in het eerste nummer van zijn tijdschrift naaktfoto's van Marilyn Monroe had laten drukken. Volgens sommigen was hij de incarnatie van het mannelijke hedonisme en een voorvechter van de seksuele revolutie. Volgens anderen was "Hef" gewoon een exploitant van vrouwen.  

Banklening en geldinzameling

Hugh Marston "Hef" Hefner was 27 toen hij in december 1953 het eerste nummer van zijn eigen tijdschrift publiceerde. Een jaar eerder had hij ontslag genomen als copywriter bij Esquire en zijn eigen bedrijfje, HMH Publishing Company, opgericht. Het kostte Hefner een banklening van 600 dollar en een aandelenkapitaal van zo'n 8.000 dollar, geld dat hij inzamelde bij zo'n 40 familieleden en vrienden.

De eerste Playboy - die aanvankelijk eigenlijk Stag Party zou heten - bleek met een eerste oplage van 50.000 exemplaren meteen een schot in de roos. Dat de cover en de centerfold van het tijdschrift voor een groot deel mee het succes van het magazine bepaalden, hoeft niet te verbazen. "Hef" gebruikte daarvoor de naaktfoto's van Marilyn Monroe die in 1949 gemaakt werden voor een naaktkalender. Een nieuw mannenmaandblad was geboren.

"Met Playboy ben ik weggevlucht uit het leven van mijn ouders", vertelde Hefner ooit in een interview. En "het blad is eigenlijk ontstaan uit een pak onvervulde verlangens", voegde hij daar later nog aan toe.

Blad ontstaan uit een pak onvervulde verlangens

Streng conservatief protestantse opvoeding

Hugh Marston "Hef" Hefner werd geboren op 9 april 1926 in Chicago, Illinois. De ouders van "Hef" - een bijnaam die de kleine Hugh al van kindsbeen af meekreeg - waren beiden leerkrachten. Hefner kreeg naar eigen zeggen een streng conservatief protestantse opvoeding.

"Alcohol was verboden bij ons thuis", herinnerde Hefner zich in een vraaggesprek. "En over seks praten was taboe, net zoals gevoelens uiten of andere mensen aanraken. Ons huis was een onwaarschijnlijk steriele plek. Mijn moeder legde me ooit uit dat ik geen kus van haar kreeg omdat op die manier bacteriën werden overgedragen."

Seks uit de ranzigheid gehaald

"Op mijn 22e ben ik pas mijn onschuld kwijtgeraakt", vatte Hefner zijn seksueel beklemmende jeugd samen. Een jeugd die hij met Playboy beantwoordde. Hefner besloot om voortaan een hedonistisch levenspad te bewandelen en voorgoed te breken met de puriteinse standpunten uit zijn jeugdjaren.

"Op het moment dat ik Playboy heb opgericht was de VS seksueel conservatief", zei Hefner. "Ik heb seks en bloot uit de ranzigheid gehaald door een esthetisch lifestyle magazine voor mannen te maken. Een blad dat symbool zou staan voor luxe en sensualiteit en dus het tegengestelde was van wat "fatsoenlijk" was."

"Hefner vooral een exploitant van vrouwen"

Door het succes van Playboy kon Hefner reputatie maken als tijdschriftpionier en - innovator. "Hef" bleek ook "rebels" omdat hij bij de interviews die hij publiceerde aanvankelijk inzette op maatschappelijk gevoelige thema's zoals de burgerrechten of de oorlog in Vietnam en daarover ook een standpunt innam.

De man heeft volgens sommigen ook een rol gespeeld voor het Amerikaanse consumentisme. De idee dat economische overdaad en het "Amerikaan zijn" bij elkaar hoorden, zou in Playboy dan ook duidelijk terug te vinden zijn. Het blad moest een handleiding zijn voor een luxueus leven.

Maar de introductie van Playboy botste al snel op heel wat kritiek, vooral vanuit feministische hoek. Volgens verscheidene vrouwenbewegingen was Hefner vooral een exploitant van vrouwen, die meisjes tentoonstelde en gebruikte als consumptieartikelen. De frivole levensstijl van "Hef" was daar volgens hen het beste bewijs van.

"Niets van aan", heeft de vader van Playboy altijd volgehouden. "Door mij zijn vrouwen zichzelf net gaan beschouwen als seksuele wezens die op gelijke voet staan met de man", stelde hij. Twijfels over de emancipatorische krachten van Hefner zijn desalniettemin altijd blijven bestaan.

© 2010 JRC /The Hollywood Archive - All Rights Reserved

Een man, zijn zijden pyjama en zijn kamerjas

In de jaren 70 bereikte Playboy het toppunt van zijn succes. Eén op de vier Amerikaanse studenten zou Playboy toen gekocht hebben. Cijfers waar de uitgevers van het blad nu enkel nog maar van kunnen dromen. Vandaag associëren jonge mannen - het doelpubliek van Playboy - het tijdschrift immers vooral met hun vader of hun grootvader, met iets dat niet hip is.

Het feit dat Hefner tot aan zijn dood het uithangbord was van Playboy heeft daar volgens analisten veel mee te maken. "Hefner was oud en ouderwets geworden, Playboy ook", klinkt het. "En als je 28 jaar bent dan kan je je moeilijk vereenzelvigen met een oude man."

Die oude man werd uiteindelijk een karikatuur van zichzelf. Zijn minutieus geconstrueerde imago degradeerde tot een zijden pyjama en een kamerjas met een schijnbaar eindeloos libido, eeuwig puberaal. "Schijnbaar" omdat Hefner op het einde naar eigen zeggen liever domino en scrabble speelde dan te vrijen met zijn vriendinnen.

Net zoals Hefner zelf wordt zijn geesteskind nu vooral geassocieerd met plastisch gemodelleerde platinablonde vrouwen. "Rebelse" interviews hebben plaats gemaakt voor de zielenroerselen van celebrity's.

Hefner en de liefde zelf

En ook in de liefde was Hefner geen onbesproken figuur. Zo had hij in 2009 een relatie met drie vrouwen: de tweeling Karissa en Kristina Shannon en Crystal Harris.

Eind 2010 maakte de op dat moment 85-jarige Hefner bekend dat hij zou trouwen met de zestig jaar jongere Harris, maar een paar dagen voor het feest werd alles afgeblazen. "Ze is van gedachten veranderd", zo klonk het toen. Uiteindelijk zei het koppel toch "ja" op 31 december 2012.

Naast Marilyn Monroe begraven worden?

Hugh Hefner overleed in de legendarische Playboy Mansion, zijn huis in Los Angeles, dat ook een rol speelde in enkele films en televisieseries. "Hef" deelde zijn Mansion met verscheidene vrouwen en Playmates. Volgens sommigen een leven vol "glamour and glitter", volgens anderen vooral een gouden kooi.

Maar Hefner zal - als zijn laatste wens wordt gerespecteerd - niet op zijn landgoed begraven worden. "Ik wil naast Marilyn Monroe begraven worden", vertelde hij ooit. "Haar naaktfoto heeft me beroemd gemaakt en waarschijnlijk droomden we over dezelfde dingen. Marilyn zal mijn laatste date zijn en ik hoop dat daar nog iets moois uit zal voortvloeien."     

Meest gelezen