Videospeler inladen...

Belgische Syriëstrijder die bekendstaat als "opvolger van Abaaoud" gevangen­genomen in Irak

Tarik Jadaoun, een belangrijke Syriëstrijder uit ons land wordt in Irak gevangen gehouden en is al ondervraagd door de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Dat schrijft De Standaard en is bevestigd aan VRT NWS.

De man van 28 uit Verviers is gevangengenomen na de strijd in het Iraakse Mosoel. De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben de Syriëstrijder al ondervraagd, wat standaard procedure is.

Dood in scène gezet

Tarik Jadaoun uit Verviers dook in mei nog op in een gelekt intern opsporingsbericht van de Fransen. Die vreesden toen dat de man was terug gekeerd uit Syrië om in Europa een aanslag te plegen. Begin augustus verschenen er dan berichten op de sociale media dat de man van 28 gedood zou zijn in de strijd. Verschillende sympathisanten van terreurgroep IS postten berichten dat Jadaoun omkwam bij gevechten rond de Iraakse stad Mosoel.

Maar Jadaoun is dus niet dood. Het is trouwens al eerder gebeurd dat Syriëstrijders hun eigen dood in scène zetten. Ze hopen op die manier onder de radar van de politie- en veiligheidsdiensten te blijven. Onder andere Abdelhamid Abaaoud, die achter de aanslagen in Parijs zat, liet zichzelf ook al dood verklaren.  

Opeisingsfilm IS

Tarik Jadaoud was ook te zien in de opeisingsfilm van terreurgroep IS na de aanslagen van 22 maart vorig jaar in ons land. Hij zou de daders van de aanslagen in Parijs en in ons land ook goed gekend hebben.

Het gaat zonder twijfel om een belangrijke Syriëstrijder die nu is gevangengenomen. Hij werd al ondervraagd door de Amerikaanse veiligheidsdiensten, maar of de man ook iets gezegd heeft, is niet geweten. Wat ons land van plan is, is niet duidelijk. België heeft geen uitleveringsverdragen met Syrië of Irak.  

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zegt dat het Belgische gerecht eerst informatie moet inwinnen bij Irak en de Verenigde Staten, daarna pas komt Buitenlandse zaken zelf in actie. “Het is eerst een gerechtelijke taak om contact te nemen met Irak en met de VS. Wij wachten op meer informatie van die verschillende partners”, zegt Reynders.

Meest gelezen