Tropisch Instituut waarschuwt voor hondsdolheid: "Pas op voor bijtende vleermuizen"

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen waarschuwt voor hondsdolheid. Vooral mensen die op reis gaan naar Azië of Afrika kunnen hondsdolheid oplopen door beten van besmette dieren. Maar ook in ons land zijn er vleermuizen die mogelijk besmet zijn. Sinds juli kreeg het ITG al 6 gevallen binnen van mensen die gebeten of gekrabd waren door een vleermuis.

Het is vandaag Wereldrabiësdag. België is sinds 2001 officieel vrij van rabiës of hondsdolheid, maar de ziekte maakt wereldwijd nog steeds 60.000 dodelijke slachtoffers per jaar. Het ITG wil hondsdolheid daarom terug onder de aandacht brengen. “Hondsdolheid is een vergeten ziekte, maar we moeten er aandachtig voor blijven,” zegt professor Patrick Soentjens, hoofdarts van de ITG-reiskliniek.

De kans op besmetting in België is klein, maar niet onbestaande. Vleermuizen in ons land kunnen hondsdolheid met zich meedragen en via een beet de ziekte doorgeven aan de mens. Op 3 maanden tijd kreeg het ITG al 6 mensen binnen met beten en krabben. “Het is belangrijk dat mensen die in contact zijn gekomen met een vleermuis zich onmiddellijk laten inenten,” zeggen ze bij het ITG.

Dokter Patrick Soentjens: “Meestal zal een vleermuis niet besmet zijn, maar we moeten wel heel voorzichtig zijn. We beschouwen het risico op hondsdolheid via vleermuizen als hoog. We hebben in Bertix vorig jaar een vleermuis gevonden die besmet was met het virus.” Daarom wordt sterk geadviseerd om uit voorzorg altijd meteen het Instituut voor Tropische Geneeskunde te contacteren voor een vaccinatie. “Hondsdolheid die niet meteen behandeld wordt, is 100 procent dodelijk.”

Risico hoger in Azië en Afrika

In Europa blijft de kans op besmetting relatief klein. Maar in Afrika en Azië is hondsdolheid veel vaker voorkomend. Daar zijn veel zwerfhonden, apen en andere dieren besmet. Het ITG waarschuwt mensen die op reis gaan naar risicolanden: “We raden mensen die avontuurlijke reizen maken naar Azië en Afrika aan om zich op voorhand te laten inenten.” Wie zonder vaccinatie naar het buitenland gaat en daar in contact komt met een besmet dier, moet meteen contact opnemen met het ITG. “De eerste vaccinatie moet binnen de 24 uur gebeuren. Wij zullen je doorverwijzen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.” 

WHO

Illegale honden uit het buitenland

Hoewel België sinds 2001 officieel vrij is van hondsdolheid, blijft het risico reëel. In 2007 en 2008 werd hondsdolheid vastgesteld bij twee illegaal geïmporteerde honden. En ook in de buurlanden duiken verhalen op van besmette puppy’s die uit het buitenland komen. 

In België is het sinds maart 2016 niet meer verplicht om honden en katten te vaccineren tegen hondsdolheid, behalve als je ze meeneemt op reis. Een besmet dier vertoont niet altijd duidelijke symptomen en het kan tot 6 maanden duren vooraleer de eerste symptomen zichtbaar zijn. De dieren zijn wel al besmettelijk voordat ze zelf symptomen vertonen.

5 weetjes over hondsdolheid

  • Jaarlijks 60.000 doden
  • Komt vooral voor in Aziatische en Afrikaanse landen, maar ook in Oost-Europa
  • 40 procent van de slachtoffers zijn jonger dan 15
  • 99 procent van de besmettingen op mensen worden veroorzaakt door honden
  • In Amerika zijn de meeste gevallen van hondsdolheid bij de mens te wijten aan vleermuizen

Meest gelezen