Videospeler inladen...

Slimme camera betrapt vervuilende dieselwagens

In Brussel is vanmiddag een camera voorgesteld die de uitstoot van voertuigen registreert en die het mogelijk maakt vervuilende dieselwagens op te sporen. Kathleen Van Brempt (SP.A), voorzitter van de Dieselgate-commissie van het Europees Parlement, noemt de camera een wapen in de strijd tegen sjoemelaars.

De camera maakt gebruik van een systeem ("remote sensing") dat ontwikkeld is door het Amerikaanse bedrijf Opus Inspection. Het systeem werkt met uv-stralen en een spiegel: aan de ene kant van de weg staat een toestel opgesteld dat de stralen uitstuurt en aan de andere kant een spiegel die de stralen reflecteert.

Als een voertuig door de stralenbundel rijdt, dan zullen de moleculen in de uitstootgassen het uv-licht absorberen en zal de spiegel het licht van de stralen vervormd terugkaatsen. Aan de hand van de teruggekaatste stralen kan een computer berekenen hoeveel vervuilende moleculen de uitlaatgassen bevatten. De camera zelf - die apart staat - registreert de nummerplaten van de passerende voertuigen. Door alle gegevens samen te brengen, is het mogelijk te achterhalen welke voertuigen de uitstootnormen overtreden.

Sjoemelende autoconstructeurs

De camera is voorgesteld in het kader van een conferentie van het Europees Parlement, gewijd aan technologieën waarmee het mogelijk is sjoemelende autoconstructeurs te ontmaskeren (cfr. Dieselgate). Initiatiefneemster Kathleen Van Brempt hoopt dat dergelijke camera's in de toekomst in heel Europa gebruikt zullen worden. Zo kan worden nagegaan of autoconstructeurs zich wel aan de uitstootnormen houden. En hun wagens in het verkeer dezelfde uitstoot hebben als in de testruimte.  

De camera's laten ook toe voertuigen op te sporen waarmee na aankoop geknoeid is. Waaruit bijvoorbeeld de catalysator of roetfilter verwijderd werd. Al is het ook mogelijk om met behulp van de camera's mensen te belonen. Zo hoeven in de Verenigde Staten bestuurders die met een proper voertuig blijken te rijden, niet meer naar de jaarlijkse controle. Daar wordt de camera overigens al 20 jaar gebruikt.

Meest gelezen