Opnieuw Rohingya-vluchtelingen omgekomen bij scheepsramp in de Golf van Bengalen

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is er een boot met 130 vluchtelingen gekapseisd in de Golf van Bengalen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Veel gegevens zijn er nog niet, maar volgens de IOM is de boot op volle zee gekapseisd. Dertig opvarenden zouden gered zijn, maar er zijn ook al vijftien lichamen geborgen. Over de andere mensen op de boot is er nog geen nieuws en in de regio is het nu ook avond.

Er lijkt dus een nieuw vluchtelingendrama in de maak. Het ging om leden van de Rohingya-minderheid die de vervolging in de deelstaat Rakhine in het westen van Myanmar (Birma) wilden ontvluchten naar Bangladesh.

Veel van die mensen trekken over land naar Bangladesh, maar moeten daarvoor een rivier oversteken en er zijn ook mijnen gelegd in het grensgebied. Er zijn steeds meer berichten over vluchtelingen die verminkt werden door die landmijnen.

Een andere weg is per boot over de Golf van Bengalen, maar dat is erg gevaarlijk, ook al omdat die schepen vaak overvol zitten en dan gemakkelijk kapseizen. In het verleden zijn er al wel meer boten met Rohingya gezonken in de Golf van Bengalen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nu al een half miljoen Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh sinds eind augustus

Volgens hulporganisaties zijn er sinds eind augustus nu al meer dan 501.000 Rohingya naar buurland Bangladesh getrokken op de vlucht voor moordpartijen en verkrachtingen door het leger van Myanmar en door Rakhaing-milities van de lokale boeddhistische meerderheid.

Die komen boven op de meer dan 340.000 Rohingya die de voorbije jaren al een toevlucht in Bangladesh hadden gezocht. Er is nog altijd een erg groot tekort aan hulpgoederen voor die vluchtelingen. Bovendien regent het hevig en hokken veel Rohingya samen onder plasticzeilen of zitten ze gewoon in open lucht in de regen.

De Rohingya krijgen voedsel, dekens en kleding van Bangladeshi's, maar dat gebeurt erg chaotisch en er is een groot tekort aan alles. Bovendien wordt Bangladesh zelf geteisterd door overstromingen.

Meest gelezen