Van Overtveldt werkt aan regeling om bedrijven te belasten die in belastingparadijzen weinig belastingen betalen

De Belgische fiscus zal binnenkort bedrijven die in het buitenland actief zijn maar daar nauwelijks belastingen betalen, van hieruit toch kunnen belasten. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) laten verstaan in de Kamer.

Ons land heeft al jarenlang een dubbelbelastingverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten.  "Dat verdrag biedt België geen mogelijkheden om winsten die ter plekke laag of niet belast worden, effectief te gaan belasten", aldus  minister Van Overtveldt. In de Emiraten bestaat er overigens geen vennootschapsbelasting.

De krant De Standaard bracht gisteren in dat licht uit dat er vorig jaar vanuit ons land liefst 62 miljard euro naar de VAE is gevloeid. "Het gaat om financiële stromen, zeker niet over winsten", verduidelijkte Van Overtveldt na een vraag van CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy. "De fiscus volgt deze stromen van heel nabij op of er fiscale problemen zijn of niet."

Intussen wordt gewerkt aan bepaalde aanpassingen aan de belastingverdragen,  zo voegde de minister van Financiën eraan toe. "Daarbij gaan we ervan uit - in het kader van internationale afspraken - dat voor entiteiten die in het buitenland onderworpen zijn aan zeer lage belastingen (12,5 procent of minder), wij die toch van hieruit zullen kunnen gaan belasten."

Die regeling is een onderdeel van de hervorming van de vennootschapsbelasting.  Van Overtveldt pleitte er wel voor om de problematiek op internationaal vlak aan te pakken, via Europese initiatieven of via de OESO.

Meest gelezen