© Stockbroker - creative.belgaimage.be

Van Ranst: "Wie nu "griepje" heeft, heeft eigenlijk een verkoudheid"

De griep is nog niet in het land, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). "Vaak spreken we over een "griepje", maar dat bestaat eigenlijk niet. Het zijn verkoudheden." Vooral risicopatiënten worden dan ook opgeroepen om zich te laten vaccineren. 

Risicopatiënten zoals zwangere vrouwen, ouderen en diabetici laten zich nog te weinig inenten tegen de griep. Amper de helft van de diabetici laat zich vaccineren tegen het virus. Vooral jongere risicopatiënten doen het te weinig. "Voor mensen met diabetes zijn er sterke bewijzen dat een griepvaccin erg nuttig kan zijn", zegt Van Ranst. "Bij de jongere diabetici laat zich amper 20 à 30 procent vaccineren. We moeten die sensibiliseren om zich te laten inenten tegen het griepvirus."

Volgens virologen is het vanaf oktober nuttig om je te laten inenten. Oudere mensen wachten het best tot november, want dan zijn ze beter beschermd tegen een eventuele late uitbraak van het griepvirus. Een uitbraak wordt pas verwacht tegen het einde van het jaar of begin volgend jaar. Een precieze datum is moeilijk te voorspellen.

Videospeler inladen...

Het griepseizoen is nog lang niet bezig

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven)

"Op dit moment is er geen enkel griepvirus in Europa", zegt Van Ranst. "Het griepseizoen is nog lang niet bezig." De viroloog benadrukt dat veel mensen die nu thuis zitten een verkoudheid hebben. "Vaak noemen we dat "een griepje", maar eigenlijk bestaat dat niet. Het is een bont allegaartje van verkoudheidsvirussen." Het is niet abnormaal tijdens deze periode van het jaar. "Twee à drie weken na het begin van het schooljaar heb je altijd veel verkoudheden."

Er bestaan twee soorten vaccins: een drievoudig en een viervoudig vaccin. "In een griepvaccin zitten een aantal onderdelen van de griepvirussen die circuleren", legt Van Ranst uit. "In een viervoudig vaccin zitten twee influenza a-stammen en twee b-stammen. In een drievoudig vaccin zitten twee a-stammen een b-stammen." Daar wordt telkens een b-stam gekozen. "Het is een beetje gokken. Dit jaar vrees ik dat het verkeerde erin zit, maar dat is afwachten tot de griep echt uitbreekt."

Videospeler inladen...

Meest gelezen