Vervroegde verkiezingen op 22 oktober in Japan en ze beloven nog spannend te worden ook

In Japan heeft premier Shinzo Abe zoals verwacht het parlement ontbonden. Op 22 oktober zijn er vervroegde verkiezingen. Minder verwacht is de plotse machtsconcentratie bij de oppositiepartijen.

Abe is al sinds 2012 premier in Japan en zijn conservatieve liberaaldemocratische partij LDP heeft een ruime meerderheid in het parlement.

Het voorbije jaar was die populariteit fors aan het slinken door allerlei corruptieschandalen, maar dankzij de Noord-Koreaanse raket- en kernbomproeven en de onzekerheid die dat met zich mee brengt, is de steun van de Japanners voor de ervaren premier opnieuw gestegen. Dat verleidt Abe er nu toe om vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Net op dat moment heeft de populaire gouverneur van de hoofdstedelijke regio Tokio, Yuriko Koike, haar eigen 'Kibo no To" (Partij van de Hoop) voorgesteld, waarmee ze de LDP van Abe op nationaal vlak wil bekampen.

De traditionele oppositie, de Democratische Partij van Japan (DPJ), lijkt zich nu achter mevrouw Koike te scharen. Veel politici van de DPJ lopen nu al over naar haar Partij van de Hoop en zelfs de nieuwe DPJ-voorzitter Seiji Maehara stelde eerder deze week voor om zijn partij te laten fuseren met die van Koike of als alternatief om de eigen kandidaten voor de verkiezingen onder het vaandel van de Partij van de Hoop te laten opkomen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Wordt "machtigste vrouw van Japan" uitdaagster voor premier Abe?

De DPJ geldt als een zwakke oppositiepartij, maar als die zich schaart achter de populaire Yuriko Koike ("de Japanse Margaret Thatcher"), kan dat een "game changer" worden. Bovendien regeert Koike de regio Tokio in samenwerking met de boeddhistische Komeito-partij, op nationaal vlak een traditionele bondgenoot van de LDP van premier Abe.

Koike is 65, studeerde in Egypte, spreekt vloeiend Arabisch en Engels en was journaliste. Onder Abe was ze minister van Defensie en in 2008 kandidaat voor het voorzitterschap van de LDP en het premierschap, maar ze verloor. Ze reageerde toen als volgt: "Japanse vrouwen stuiten niet op een glazen plafond, maar op een ijzeren plafond als ze carrière willen maken".

In het patriarchale Japan klopt dat, maar Yuriko Koike is van staal en toen premier Shinzo Abe haar vorig jaar niet wou steunen als gouverneur van Tokio, brak ze met zijn partij en veegde ze met de LDP de vloer aan om zo de eerste vrouwelijke gouverneur van de hoofdstad te worden. In die functie bereidt Koike de Olympische Spelen van 2020 in Tokio voor.

Het is nog niet duidelijk of Koike nu zelf kandidaat-premier tegen Abe wil worden of dat ze iemand anders naar voor schuift en gouverneur blijft. Buitenlands zit Koike op dezelfde nationalistische lijn als Abe en de Noord-Koreanen moeten van haar geen toegevingen verwachten.

 

Meest gelezen