AFP or licensors

Trump beperkt het aantal vluchtelingen dat de VS in 2018 gaat opnemen tot maximaal 45.000

De Amerikaanse president Donald Trump beperkt in het volgende fiscaal jaar (oktober 2017-september 2018) het aantal vluchtelingen dat de Verenigde Staten zullen opnemen tot maximaal 45.000.  

Dat heeft het ministerie van Buitenlands Zaken woensdag aangekondigd. Het gaat om de laagste limiet in decennia en om meer dan een halvering ten opzichte van het streefdoel van 110.000 vluchtelingen dat de vorige president Barack Obama had vastgelegd voor het fiscaal jaar 2017.

In het fiscaal jaar 2016, het laatste volledige jaar onder Obama, werden nog rond de 85.000 vluchtelingen opgenomen. In het lopende fiscaal jaar 2017, gaat het volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken om 54.000. Dat aantal werd beïnvloed door Trumps inreisverbod voor een aantal landen, voornamelijk met een moslimmeerderheid.

Voor het komende jaar rekenen de VS concreet maximaal 19.000 vluchtelingen op te nemen uit Afrika, 17.000 uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië, 5.000 uit Oost-Azië, 2.000 uit Europa en 1.500 uit Latijns-Amerika en de Caraïben.

"De veiligheid van het Amerikaanse volk is onze grootste bekommernis", zegt een functionaris van het ministerie. De maatregel is "consequent met onze buitenlandse beleidsdoelstellingen en operationele capaciteit met betrekking tot de toegenomen verificatieprocedures die we implementeren". Daarnaast stellen functionarissen dat met de nieuwe limiet de VS nog steeds "het meest genereuze" opvangprogramma hebben, in vergelijking met Canada, dat volgend jaar 25.000 vluchtelingen zal opnemen, en Australië, dat er slechts 18.000 zal ontvangen. Maar die aantallen zijn niet te vergelijking met de miljoenen vluchtelingen die landen in het Midden-Oosten, Azië en Europa opnemen. Zo heeft Duitsland alleen dit jaar al 150.000 vluchtelingen verwelkomd en sinds 2015 al ongeveer een miljoen.

Meest gelezen