© ARCO / G Di Rosa - creative.belgaimage.be

"Infinite now" van Opera Vlaanderen is Wereldcreatie van het Jaar

De opera "Infinite now" van Chaya Czernowin die - in een regie van Luk Perceval - in april in wereldpremière ging bij Opera Vlaanderen, is door de internationale pers uitgeroepen tot Wereldcreatie van het Jaar. Dat meldt Opera Ballet Vlaanderen.

"Infinite now" staat vermeld in het prestigieuze Jahrbuch 2017 van het Duitse vaktijdschrift Opernwelt. Daarin maakt de internationale operapers de balans op van het voorbije seizoen, en "Infinite now" werd vrijwel unaniem verkozen tot beste nieuwe opera van vorig seizoen.

"In "Infinite now" radicaliseert Chaya Czernowin haar zoektocht naar een geluidstaal. (...) Ze drijft deze zoektocht naar wat achter spreken, zingen en spelen schuilgaat als het ware op de spits", aldus het Jahrbuch.

De opera baseert zich op het theaterstuk over de Eerste Wereldoorlog "Front" van Luk Perceval en de novelle "Homecoming" van de Chinese auteur Can Xue. De verschrikkingen aan het IJzerfront vervlechten zich met het verhaal van een vrouw die thuiskomt in een huis dat op een afgrond balanceert.

Nationaltheater Mannheim

De productie was een coproductie met Nationaltheater Mannheim en het befaamde IRCAM in Parijs en was een "technisch huzarenstuk waarbij computerklanken zich naadloos moesten vermengen met het Symfonisch Orkest Opera Vlaanderen onder leiding van Titus Engel", klinkt het.

Luk Perceval regisseerde de voorstelling. Hij werd voor deze regie eerder al door het belangrijke Duitse theatertijdschrift Die Deutsche Bühne uitgeroepen tot Operaregisseur van het Jaar.

Opera Vlaanderen werd de voorbije jaren door het Jahrbuch ook al genomineerd als Beste Operahuis van het Jaar. Daarnaast duiken producties en heel wat regisseurs en solisten waarmee Opera Vlaanderen regelmatig samenwerkt, op in de nominatielijsten en bij de winnaars en in 2013 won de productie "Parsifal" de titel van Beste Productie van het Jaar.

Meest gelezen