99 bijkomende geslaagden voor augustusexamen arts en tandarts

Er zijn 99 bijkomende studenten geslaagd voor het augstusexamen arts en tandarts. De studenten worden gedelibereerd omdat er een probleem was opgedoken met een fysicavraag in het toelatingsexamen van augustus. Vlaams ombudsman Bart Weekers vindt het jammer dat de bezwaarprocedures voor het examen nog lopen terwijl het academiejaar al gestart is. Hij pleit voor een hervorming van de bezwaarprocedure.

Er zullen in Vlaanderen dus niet 1.266, maar wel 1.365 studenten kunnen starten aan de opleiding arts of tandarts. De examencommissie besliste om na verschillende beroepen van deelnemers een bepaalde vraag (vraag 12 van fysica) te 'neutraliseren'. Daardoor kregen alle deelnemers van het augustusexamen het punt voor die vraag toegekend en konden er 99 bijkomende kandidaten gedelibereerd worden.

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met de examenvragen en het is ook niet voor het eerst dat sommige  studenten pas laat te horen krijgen dat ze kunnen starten met hun opleiding. "De examencommissie beseft dat deze kennisgeving net aan de start van het academiejaar voor eventuele ongemakken kan zorgen voor wie zich nu nog moet inschrijven. De examencommissie wil zich hiervoor verontschuldigen en wenst alle geslaagden een goede start van de opleiding arts of tandarts toe", staat in een persbericht.

Hervorming bezwaarprocedure

Vlaams ombudsman Bart Weekers is wel tevreden voor de 99 betrokken extra geslaagden, maar betreurt dat het academiejaar alweer is gestart zonder dat alle procedures voor het toelatingsexamen zijn afgewikkeld. "Als je eind augustus nog een examen hebt en je voorziet dan nog twee termijnen van 30 dagen om beroepen in te dienen en te beoordelen, dan is dat eigenlijk vragen om miserie", zegt Weekers.

Weekers: "De betrokken studenten, maar ook de commissie zelf, verdienen een betere bezwaarprocedure, die de vlotte start van het academiejaar vrijwaart". Weekers hoopt dan ook dat er bij de hervorming van het examen - die gepland is voor 2018 - rekening gehouden wordt met die bekommernis.

Meest gelezen