Al meer dan 60 kinderboekenauteurs trekken de deur dicht bij Querido Kind

Nog eens 34 kinderboekenauteurs weigeren nieuw werk aan Querido Kind aan te leveren. Ze doen dat uit onvrede met de gang van zaken bij moederbedrijf WPG. Alles samen zijn nu al 63 auteurs en illustrators vertrokken.

De leegloop bij Querido Kind gaat onverminderd voort. Nadat begin deze week al eens 29 kinderboekenauteurs de iconische uitgeverij hadden verlaten, doen nog eens 34 anderen hetzelfde.

Onder anderen Martha Heesen, Marita De Sterck en illustratoren Fleur van der Weel en Martijn van der Linden laten weten dat ze geen nieuw werk zullen aanleveren, schrijft NRC. Eerder namen onder anderen Bart Moeyaert en Joke van Leeuwen hetzelfde besluit.

Querido

De auteurs vertrekken omdat ze misnoegd zijn door de plannen van de Weekblad Pers Groep (WPG), het moederbedrijf dat Querido Kind in handen heeft. Tot nu toe zat die uitgeverij samen met Querido onder 1 dak, de uitgeverij waaruit Querido Kind in 1971 is ontstaan. Nochtans stapte Querido enkele jaren geleden uit WPG en maakt het sindsdien deel uit van Singel Uitgeverijen.

WPG wil Querido Kind nu naar zijn eigen gebouwen verhuizen en "een strengere koers" varen. Uit protest heeft de voltallige redactie van Querido Kind ontslag genomen, waarna de kinderboekenauteurs volgden.

Rendement

De redactie en de auteurs menen dat Querido Kind historisch onlosmakelijk met Querido is verbonden en dat de beide uitgeverijen daarom (fysiek) moeten samenblijven. Bovendien vrezen ze dat WPG voortaan rendement op kwaliteit zal laten primeren.

Recent heeft Singel Uitgeverijen een bod op Querido Kind bij WPG uitgebracht, maar dat is niet aanvaard. De auteurs hebben WPG een brief gestuurd waarin ze op onderhandelingen aandringen zodat de verkoop alsnog kan doorgaan. Ze broeden ook op een nieuwe uitgeverij van kinderboeken, maar dat blijft voorlopig toekomstmuziek.

Meest gelezen