Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse minister van Gezondheid neemt ontslag na schandaal privévluchten

Tom Price is niet langer de Amerikaanse minister van Gezondheid. Hij heeft ontslag genomen nadat hij eerder in opspraak was geraakt in een schandaal over dure privévluchten.

Sinds mei had Price 26 privévliegtuigen genomen voor officiële reizen, zo bracht het magazine Politico aan het licht. Van Amerikaanse regeringsleden wordt verwacht dat ze beschikbare commerciële vluchten nemen, tenzij het gaat over zaken van nationale veiligheid.

"Hij nam onder meer vliegtuigen naar Nashville, waar hij een luxe-appartement heeft, om er te lunchen met zijn zoon. Hij nam ook eens een privévlieguig voor de luttele afstand van 190 kilometer, van Washingtin naar Philadelphia", legt VS-correspondent Björn Soenens uit. Bovendien bleek hij ook militaire vliegtuigen te hebben gebruikt voor reizen naar Afrika, Europa en Azië.

Het kostenplaatje van de bewuste vluchten voor de Amerikaanse belastingbetaler:  bijna 1 miljoen dollar. Price heeft zich daarvoor geëxcuseerd bij president Trump en hij beloofde een deel van de kosten - met name voor zijn persoonlijke zitje en niet voor de vliegtuigstoelen van zijn gevolg - terug te storten, goed voor welgeteld 51.887,31 dollar.  De druk bleef echter te groot.

Price heeft daarom nu zijn ontslag aangeboden en president Trump heeft dat aanvaard.

"Trump woest op Price, om meerdere redenen"

Trump was naar verluidt woest toen het nieuws uitlekte. "Dit gaat over verkwisting en profitariaat en past niet in de politiek van Trump om de politieke klasse zuiverder te maken en het moeras van Washington droog te leggen", zegt Soenens. "Het ging ook in tegen de belofte om de corruptie in Washington DC terug te dringen."

"Trump was nog om een andere reden misnoegd over minister Price: hij is er niet in geslaagd om Obamacare af te schaffen", zegt Soenens. "In juni zei Trump nog al lachend dat hij Price ("Tom, you're fired") zou ontslaan als hij niet voor de nodige stemmen in het Congres kon zorgen om Obamacare af te voeren."

Het Witte Huis heeft ook al een opvolger voor Tom Price aangeduid: het wordt adjunct-minister van Volksgezondheid Don J. Wright. Intussen voert een commissie in het Huis van Afgevaardigden een breed onderzoek naar de reisuitgaven van andere ministers, onder meer van Financiënminister Steve Mnuchin, die ook geregeld vluchten zou aangeven bij de schatkist.

Meest gelezen