Angry Birds houden stand op de beurs

De Finse spelletjesmaker Rovio, bekend van Angry Birds, beleeft zijn debuut op de beurs van Helsinki. Met het opgehaalde geld gaat het bedrijf op overnamepad.

In 2009 schoot de appbouwer Rovio raak met het mobiele spelletje Angry Birds. De kaskraker werd 3,9 miljard keer gedownload is nog altijd het op twee na meest gedownloade spelletje op IOS, het mobiele besturingssysteem van Apple. Enkele jaren later kreeg Rovio het moeilijk omdat gebruikers maar één keer betaalden voor de app. Concurrenten lanceerden gratis spelletjes en haalden hun inkomsten uit reclame. Rovio moest een derde van personeel ontslaan. Maar de Finnen vonden een tweede adem, onder meer dankzij de 3D-film Angry Birds uit 2016. 

Met de beursgang wil oprichter Kaj Hed een deel van zijn belang verkopen. Het bedrijf wordt gewaardeerd op een kleine 900 miljoen euro. Tegelijk wordt met nieuwe aandelen 30 miljoen euro opgehaald. Dat geld zal gebruikt worden om nieuwe spelletjes te ontwikkelen. Maar Hed denkt ook dat het tijd is voor consolidatie in de sector. Rovio wil andere spelletjesontwikkelaars overnemen.

Vandaag werd het aandeel voor het eerst verhandeld op de beurs van Helsinki. Bij opening van de beurs steeg het aandeel 7 procent boven de intekenprijs van €11,50. Maar op het einde van de handelsdag speelde Rovio die winst weer helemaal kwijt.  

Meest gelezen